Gezi’ye manşet Paris’e sansür

Gezi olaylarında emniyet güçlerinin müdahalelerini manşetlerinden veren Fransız basını, ülkelerindeki grevlerde polis-gösterici çatışmasına ilişkin görüntü ve fotoğraflara yer vermemesi dikkat çekti. 

1

HABER MERKEZİ

Fransa’da 16 gündür devem eden grev ve devamında gelen kaos ortamı ülkeyi yangın yerinen çevirirken, Fransız medyası yalnızca eylemlere ilişkin ekonomik veriler, sendikaların ve hükümetin açıklamalarına sayfalarına taşıyor. Fransa’da 17 Mayıs tarihinden bu yana basın ve medya kuruluşları Fransız polisi, hükümeti ve valiliğinin uyguladığı sansürlere ve engellemelere ses çıkarmıyor. Bir yandan foto muhabirler olay bölgelerine alınmıyor ve çektikleri fotoğraflar siliniyor diğer yandan medya kuruluşlarının yüklediği videolar valilik kararıyla siliniyor. Basın yalnızca polise uygulanan şiddete yer verirken kaos haberlerini yalnızca ekonomi haberleriyle geçiştiriyor. Oysa Fransız basını Gezi kalkışmasında tüm görüntülere iftira ve yalanlar da ekleyerek 'Türkiye yangın yeri' haberleri yapmış hatta Türk insanına link verip ‘Bize fotoğraf gönderin yayınlayalım’ bile demişti. 

SUSKUNLARI OYNUYORLAR 

Fransız basını kendi ülkesindeki eylemlere gözünü kulağını kapattı. İşte Fransa’da ‘suskunları’ oynayan üç büyük gazetenin bugünkü sansürleri ve Gezi'deki abartı yayınlarından örnekler: 

Gezi: “Türkler, Erdoğan’ın otoriter uygulamalarına karşı eylem yapıyor”, “1 Mayıs’ta yer alamayan sol grupların bayraklarıyla Taksim’e geldi. İktidar ilk kez böylesine yoğun bir başkaldırıyla karşı karşıya…” “Türk polisi, Erdoğan hükümetine karşıtı ayaklanmanın yıldönümünde İstanbul ve Ankara sokaklarına dökülen binlerce gösterici şiddetle dağıttı!” Gazete eylemlere ilişkin görüntülere yer vermezken grevler sonunda Air France Havayolu da türbülansa soktuğu vurgusu yapıyor.

Gezi: “Türkiye, bir bahar havası”, “2011 yılındaki Arap baharını hatırlatıyor”, “AK Parti’nin uygulamalarına karşı Türklerin huzursuzluğu ortaya çıktı. Taksim, İstanbul’un Tahrir Meydanı’na dönüştü”, “Barışçıl isyanda, 10 günün sonunda gösterilerin büyük illere dağılmasının ardından, Başbakan atağa geçti ve kendi partizanlarını topladı” Gazete gösterilere ilişkin haberinde 350 polis memurunun göstericilerle birlikte yaralandığını bilgisine yer veriliyor ancak yaralanan göstericilerin rakamına yer verilmiyor.

Gezi: “Başbakan Ankara’da bilmem kaçıncı konuşmasını yaparken, polis de Ankara’daki göstericilere şiddet uyguladı”, “Erdoğan ve iktidar sarhoşluğu”, Le Monde’in Gezi eylemlerinde yayımladığı bir karikatür ise Fransa’da bile tepki çekmişti. Le Monde ayrıca Türkiye’den kendilerine haber ve görüntü atılması için link vermişti. Le Monde da greve ve gösterilere ilişkin hükümetin açıklamalarına yer verirken  yaralananlara ilişkin haber vermemesiyle dikkat çekiyor.