Gerilimde yeni perde! Tanker krizi

İran’a yönelik petrol ambargosundan sonra önemi artan BAE’deki Füceyre Limanı’na demirleyen Suudi tankerleri alev aldı. Riyad yönetimi Tahran’ı işaret ederek gemilerin vurulduğunu duyururken, İran ise kendilerine komplo kurulduğunu savundu.

1

Dünyanın en büyük yakıt ikmal merkezlerinden biri olan ve Hürmüz Boğazı’na sadece 70 mil mesafede bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Füceyre Limanı’nda önceki gün 4 tankerde artarda patlamalar gerçekleşti. Reuters’ın duyurduğu gelişmeyi ilk gün reddeden BAE hükümeti, dün ise tankerlerin sabotaja uğradığını bildirdi. BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada sabotajın can kaybına ya da gemilerden zararlı madde veya yakıt sızmasına yol açacak maddi hasara neden olmadığı kaydedilen açıklamada, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı aktarıldı.     

Gemilerden ikisinin Arabistan’ın enerji devi Saudi Aramco’ya ait olduğu bildirilirken, Riyad, patlamaların bir saldırı sonucu gerçekleştiğini öne sürdü.

RİYAD: BU BİR SALDIRI 

Füceyre’de hedef alınan dört gemiden ikisinin kendi tankeri olduğunu söyleyen Suudi Arabistan, bunun ham petrol ticaretine darbe indirme girişimi olduğunu savunarak dolaylı yoldan İran’ı işaret etti. Suudi Enerji Bakanı Halid el-Falih, “Pazar günkü bu saldırı, deniz yolu taşımacılığını ve tüm dünyadaki tüketicilerin petrol tedarik güvenliğini tehdit etmeyi amaçlıyor” dedi. Tankerlerden birinin petrol yüklemesi yapmak üzere Suudi Arabistan’ın Ras Tanura Limanı’na gitmekte olduğuna işaret eden Falih, saldırının herhangi bir can kaybı veya yakıt sızıntısı ile sonuçlanmadığını ancak iki geminin yapısında ciddi hasara yol açtığını kaydetti. Riyad’ın kendilerini üstü kapalı bir şekilde suçlaması üzerine Tahran, olayı ‘üçüncü bir ülkeden yabancı ajanların komplosu’ diye niteleyerek soruşturma talep etti.

İRAN: KOMPLO KURULDU

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi “Olayın deniz ulaşımı güvenliği üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bölge ülkeleri, yabancı ajanların istikrarsızlaştırıcı komplolarına karşı uyanık olmalıdır” diye konuştu. İran’ın önde gelen bir milletvekili de Reuters’a verdiği demeçte olayın gerisinde üçüncü ülkeden ajanlarının bulunduğunu, bunun Körfez ülkelerinde güvenliğin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini dile getirdi. 

KÖRFEZ TEK SES

Öte yandan, ABD Denizcilik İdaresi ise Füceyre’deki olayın teyit edilemediğini ve temkinli davranılması gerektiğini duyurdu. Suudilerin bölgedeki müttefikleri Mısır, Bahreyn, Ürdün ve Yemen’in yanı sıra KİK ve Arap Birliği de olayı ‘denizciliğin güvenliğini tehdit eden tehlikeli bir suç’ olarak nitelendirerek uluslararası topluma soruluları cezalandırma çağrısı yaptı.

Borsa düştü petrol fiyatı arttı

BAE’nin, 4 sivil ticari kargo gemisinin ülkenin doğu sahilinde sabotaja uğradığını açıklamasının ardından Suudi Arabistan’ın da 2 petrol tankerine aynı bölgede saldırı yapıldığını duyurması piyasaları etkiledi. Açıklamaların ardından Suudi Arabistan endeksi (TASI) yaklaşık yüzde 1 düşüşle 8.591,60’ye gerilerken, borsada işlem gören 102 şirketin hisse değerleri de düştü. BAE’de ise Dubai borsası yüzde 1,5 düşüşle 2.590,3 puana geriledi, borsadaki şirketlerin çoğunluğunda değer kaybı yaşandı. Ham petrol fiyatı da yüzde 1,1 artarak 71.77 dolardan satışa açıldı.

İngiltere’den savaş uyarısı

Suudi Arabistan’ın baş müttefiklerinden İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’tan ‘kazayla çatışma çıkabileceği, bunun Washington ile Tahran arasında arzulanmayan bir tırmanmaya yol açabileceği’ uyarısı geldi. Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde İngiliz Sky News televizyonuna konuşan Hunt, Körfez’deki gelişmelerle ilgili olarak, “İki tarafın da istemediği ama tırmanan gerilime bağlı olarak kazara bir tür çatışma çıkması riskinden son derece kaygılıyız” dedi.

(AA)