AA
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, gelecek yılki NATO zirvesine hazırlanırken savunma üretimleri ve harcamalarını artırma, Rusya karşısında Ukrayna'yı desteklemeye devam etme ve bölgesel işbirliklerini güçlendirmenin temel öncelikler olduğunu vurguladı.
Rutte, İngiltere'de düzenlenen 6. Atlantic Future Forum'da (Atlantik Geleceği Forumu) görüntülü bir mesajla konuşma yaptı.
"PUTİN'İN SAVAŞ MAKİNESİNİ DESTEKLİYORLAR""Avrupa'nın kalbinde sıcak bir savaş var, Çin, İran ve Kuzey Kore, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in savaş makinesini destekliyor ve karşılığında çok şey alıyor." diyen Rutte, Orta Doğu'daki gelişmelerin İttifak'ın üyelerini etkilemediği düşüncesinin bir yanılsama olduğunu söyledi.
Hollanda'nın Lahey kentinde gelecek yıl düzenlenecek NATO zirvesine 3 temel alanda hazırlanıldığını dile getiren Rutte, ilk olarak müttefiklerin savunma harcamalarını Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'si hedefinin de ötesine taşıması gerektiğinin altını çizdi.
İkinci önemli alanın Ukrayna'yı desteklemeye devam etmek olduğunu ifade eden Rutte, "Şimdiye kadar desteğimiz Ukrayna'yı mücadelede tuttu. Çatışmanın gidişatını değiştirmek için çok daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Evet, bunun bir bedeli var ancak bu askeri bütçemizin yalnızca bir kısmı. Rusya'nın kazanmasının etkileri ise Ukrayna'nın çok ötesine geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Üçüncüsü, Avrupa Birliğinden (AB) Asya-Pasifik'e ve güney komşularımıza kadar yakın ve uzak yerlerdeki ortaklıklarımızı derinleştiriyoruz." ifadesini kullanan Genel Sekreter, şunları kaydetti:
"Rusya'nın saldırganlığı Ukrayna, Çin, İran ve Kuzey Kore ile sınırlı değil. Saldırganlar cesaretlendirildiğinde ve hepimizi tehdit ettiğinde istikrarsızlaştırıcı eylemlerinin çok geniş kapsamlı etkileri oluyor. NATO'ya yatırım yapmaya devam etmeliyiz. Özgürlüğümüzü ve güvenliğimizi güvence altına almanın tek yolu transatlantik bir gelecek."
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, yeni ekibini Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda tanıttı. 6-9 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından AB'nin yürütme organına 5 yıl daha liderlik etme yetkisini alan Von der Leyen, 26 Komisyon üyesini takdim etti.
Von der Leyen, NATO ile ele ele çalışmaları gerektiğini söyleyerek, "Rusya, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 9'u kadarını savunmaya harcıyor. Avrupa ise ortalama yüzde 1,9'unu harcıyor. Savunma için tek bir pazara ihtiyacımız var. Savunma sanayi tabanını güçlendirmemiz gerek" diye konuştu.
AB'nin tarih ve coğrafya ile bağlı olduğu bölgelere özel bir odaklanmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, bu nedenle ekibinde ilk defa Akdeniz'den sorumlu Komisyon olacağını kaydetti.
Von der Leyen, Batı Balkanlar'daki aday ülkelerin reform yapma, büyüme ve AB'ye katılmaya hazırlanma taahhüdünü takdir ettiğini belirterek, "Bu ülkeleri Birliğimize katılmaya hazır olana kadar liyakate dayalı süreçlerinde her adımda destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.