Gemide inceleme yapıldı... Korsanlarla temas yok

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kaçırılan denizcilerle ilgili henüz korsanlardan bir haber ulaşmadı. Yaralının durumu iyi. Vefat eden denizcinin cenaze töreni yapıldı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gine Körfezi’nde kaçırılan gemi mürettebatıyla ilgili, korsanların henüz kimseyle temasa geçmediğini bildirdi. Çavuşoğlu, “Gemi limana yaklaştı. Güvenlik güçleri ve büyükelçimizle bir ekip gemiye çıktılar; gemi temiz. Herhangi bir korsan veya başkasının sızmadığını anladılar, güvenlikle ilgili sıkıntı yok” açıklamasını yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “Şu ana kadar korsanlardan bir haber gelmedi. Dördüncü kaptanımız gemide kalıyor. Özellikle Gabon Savunma Bakanlığı ilave personel takviyesi yaptı, korunuyor” dedi. Geminin sahibi olan Boden Denizcilik’ten yapılan açıklamada da, korsanların henüz bağlantıya geçmediği bildirildi.

Türk mürettebatın görev yaptığı Liberya bayraklı konteyner gemisi ‘Mozart’, önceki gün Nijerya’nın Lagos kentinden Capetown’a giderken 180 mil açıkta korsan saldırısına uğramış, saldırıda bir mürettebat öldürülmüş, 15 mürettebat da kaçırılmıştı. Çavuşoğlu son gelişmelerle ilgili şu açıklamaları yaptı:

YARALININ DURUMU İYİ

“Bir vatandaşımız karnından yaralanmıştı, durumu çok iyi. Vefat eden Azerbaycan Türkü kardeşimizin İslam’a uygun bir şekilde cenaze işlemleri yapıldı. Cenaze Azerbaycan’a gönderildi. Geminin sahibi olan şirket tüm hazırlıklarını yapmış durumda. Ama henüz korsanlar tarafından ne ailelerine, ne bizlere ne de şirkete ulaştılar. İnşallah bu diğer şirketlere ders olur. Gerekli önlemleri alırlar.”

DERİN ÇALIŞMA VAR

Sinop’a giden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, korsanlar tarafından alıkonulan gemiciler arasından bulunan Sinoplu Vedat Aksan’ın babası Murat Aksan ile bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Murat amca ile oğlunu en kısa zamanda buluşturacağız inşallah. Birçok derin çalışmalarımız var” diye konuştu. 

Korkunç saldırının kamera kayıtları ortaya çıktı. Gemiden ulaşılan görüntüler, izleyenleri dehşete düşürdü. Korsanların uzun namlulu silahlarla kaptan köşkünü bastığı ve denizcileri yaraladığı görülüyor.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA: GEMİ HIZLANDI AMA KAÇAMADI

Geminin teknik işletmesinden sorumlu Boden Denizcilik Genel Müdürü Levent Karsan şu bilgileri verdi: “Gemi kaptanı acil olayların bildirimi için tanımlanmış telefonu arayarak, korsan teknesini fark ettiğini bildirdi. Korsanlardan sakınmak için geminin süratini artırdığını, kaçış manevrası yaptığını ama köprü üstüne ateş açılınca ve bot yaklaşınca alanı terk edip, personeli emniyet odasına götüreceğini söyledi ve akabinde iletişimimiz kesildi.”

Karsan şu ana kadar korsanlardan bir telefon olduğuna dair bir bilginin kendilerine ulaşmadığını söyledi. 

KORSAN BÖLGESİNDEN GEÇİYORUZ, ENDİŞELİYİZ

Kaçırılan Türk denizcilerin ailelerinin endişeli bekleyişi sürüyor. Kaçırılan denizcilerden biri de Rizeli Ünsal Dilsiz. Ağabeyi ile son olarak üç gün önce telefonda görüştüklerini belirten Dilsiz’in kardeşi Cihan Dilsiz, “Olaydan önce konuştuğum ağabeyim ‘korsan bölgesinden geçiyoruz, endişeliyiz’ demişti. Olayı duyduk şok olduk” dedi.

Ağabeyinin telefonlarına ulaşamadıklarını söyleyen Dilsiz, “Telefonları kapalı, sadece haberlerden takip ediyoruz gelişmeleri. Bakanlıklardan, valilikten aradılar.

Tüm halkımızdan dua bekliyoruz. Yakınlarımızın ailelerine kavuşmalarını bekliyoruz. Yapacak bir şeyimiz yok devletimize güveniyoruz. Endişeyle bekliyoruz” diye konuştu.