Gazzeli doktor dünyaya seslendi: İnsanlık nerede?

İsrail'in işgal ettiği Gazze'deki Nasır Hastanesi doktorlarından Ahmed el-Magribi, sessiz kalan ülkelere tepki gösterdi: “Bizi hayal kırıklığına uğrattınız, insanlık nerede? Bu suçları durdurmak için daha kaçımızın ölmesi gerekiyor?”

İsrail ordusu, Gazze'nin en büyük ikinci hastanesi olan Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ni günlerce kuşattı. Hastane çevresini tank ve zırhlı araçlarla kuşatan İsrail güçleri, çevreye de keskin nişancılar yerleştirdi. Hastaneden çıkmaya çalışanı da hastaneye gireni de öldüren işgalcilerin yaptığı baskınla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) artık hastanenin hizmet veremediğini bildirdi. DSÖ, Nasır'daki yıkımı tarif edilemez olarak nitelendirdi. Nasır Hastanesi doktorlarından Ahmed el-Magribi, kuşatma altında yaşadıklarını sosyal medyada yayımladığı görüntüyle anlattı.

'YEMEK BULAMADIK'

Hastanenin 3 hafta boyunca İsrail güçlerince kuşatıldığını belirten Magribi, gözyaşları içinde dünyaya şöyle seslendi: "Çocuklarıma hiçbir şey veremedim, sadece ekmek yedik. Çocuklarım tatlı sordu ama veremedim. 3 yaşındaki kızım benden çok şey istedi. Günde sadece bir öğün yedik. Neden bizi hayal kırıklığına uğrattığınız? İnsanlık nerede? Neden bize bunlar oldu?"

DAHA KAÇ KİŞİ ÖLECEK?

Gıda sıkıntısının yanı sıra çocuklarıyla kaldıkları yerin çok soğuk olduğunu dile getiren Magribi, "İsrail'in saldırıları daha ne kadar devam edecek? Bu suçları durdurmak için daha kaçımızın ölmesi gerekiyor? Bilmiyorum. Beni duyuyorsanız bize karşı, bizim insanlarımıza karşı işlenen bu suçları durdurmak için lütfen bir şeyler yapın" çağrısında bulundu.

ABD, ATEŞKESİ YİNE VETO ETTİ

Cezayir tarafından sunulan ve Gazze Şeridi'nde acil insani ateşkes talep eden karar tasarısı için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ABD bir kez daha veto yetkisini kullanarak, karar tasarısının geçmesine engel oldu. 15 üyeli Konsey'in 13 üyesi lehte oy kullanırken, İngiltere ise çekimser kaldı.

ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE PATLAMA BEKLENİYOR

BM Dünya Gıda Programı, güvenli dağıtıma izin veren koşullar oluşana kadar Gazze'nin kuzeyine gıda yardımını durdurdu. UNICEF, gıda krizi nedeniyle, çocuk ölümlerinde artış olacağı uyarısında bulundu.

İŞGAL İLHAKA DÖNÜŞÜYOR

Uluslararası Adalet Divanı'nda görülen, İsrail'in Gazze soykırımına ilişkin 'danışma' duruşmalarının ikinci gününde 11 ülke söz aldı. İsrail'in mahkemenin tedbir kararlarına uymadığını belirten Güney Afrika heyeti, "Son 4 ayda 30 bin Filistinli öldürüldü. Bunlar sadece istatistik değil, Filistin halkının etten ve kemikten kanlarıdır" tepkisinde bulundu. Belçika heyeti, İsrail'in Filistin topraklarının demografik yapısını değiştirmek istediğini belirtirken, Hollanda heyeti ise İsrail'i işgali ilhaka dönüştürmekle suçladı.

FİLİSTİNLİLERİN SESİ OLMALIYIZ

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenen Yıllık İstişare Toplantısı'na katıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Şehir Diplomasisinden Sorumlu Büyükelçisi Nina Hachigian'ın İsrail'in Gazze'deki katliamını meşrulaştırma çabasına Başkan Altay, sert tepki gösterdi. Altay, "Bizler insanlık adına söz almalı ve dünyanın her yerinde acı çeken insanların sesi olmalıyız. Nina Hanım'dan Gazze'deki fotoğraflara bakmasını istirham ediyorum. Belki vicdanımızın sesini duymasına faydası olur" diye konuştu.