Sendika tarafından Gazze'deki Eş-Şifa Sağlık Kompleksi'nde düzenlenen gösteride, sağlık merkezlerinde biriken tıbbi atık ve çöplerin yol açabileceği muhtemel risklere işaret edildi.
Gösteriye katılan sağlık ve temizlik sektörü çalışanları, maaşlarının ödenmesi, sağlık sektörünün içinde bulunduğu durumdan kurtulmasına ilişkin taleplerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı.
Hemşireler Sendikası Başkanı Halil ed-Dekran, düzenlenen basın açıklamasında, sağlık merkezlerinde atık madde ve çöp yığınlarının insani durum ve sağlık açısından gerçek bir felaket olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Bu felaket, salgın hastalıkların yayılmasına neden olacaktır. Bu durum sadece Gazze ile sınırlı kalmayacak, Batı Şeria ve diğer ülkelere de yayılacaktır."
Filistin hükümetinin konu hakkında acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Dekran, "Sağlık Bakanı, Gazze'ye gelerek, bu duruma son vermeli. Ayrıca, bölgede yaşanan gerçek sağlık felaketinin sorumluluğunu üstlenmeli." dedi.
Dekran ayrıca uluslararası ve insani kurumlara çok geç olmadan Gazze'deki sağlık sektörüne müdahale edilmesi çağrısında bulunarak, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan da Gazze'ye yönelik yaptırımlara son vermesini istedi.
Sağlık sektörü çalışanlarının maaşlarının ödenmesi gerektiği ve Hamas'ın bölgede görevlendirdiği memurlarına ilişkin meselenin çözüme kavuşturulması gerektiğini aktaran Dekran, "Gazze'deki memurlara uygulanan mali kesintiler sona ermeli. Bu çalışanlar, hükümetin bünyesine ilhak edilmeli ve tahakkuk eden tüm maddi masraflar ödenmeli." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Salgın Hastalıkla Mücadele Birimi Müdürü Musa el-Amavi, AA muhabirine konuya ilişkin verdiği demeçte, sağlık merkezlerinde yaşanan ve beşinci gününe giren krizin giderek tırmandığını ifade ederek, "Salgın hastalıklar hastalar arasında yayılabilir. Bu durumun neticeleri tüm topluma yansır." dedi.
Sağlık Bakanlığı kadrosunda hastanelerin temizliğinde çalışan, maaşlarını alamayan görevliler, 5 gündür protesto gösterileri düzenliyor.
İsrail'in 2007'den bu yana dışarıyla tüm bağlantılarını kestiği, bölge içinde de Fetih ve Hamas arasında 12 Ekim'de varılan uzlaşı sürecinin henüz uygulamaya geçmediği, Gazze Şeridi'nde, sağlık başta olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde hayati derecede aksaklıklar yaşanıyor.
Sağlık Bakanlığı, jeneratörlerin çalışması için gerekli yakıtın tükendiğini bu nedenle bazı hastane ve sağlık merkezlerinin hizmet veremediğini açıklamıştı.
AA