Gazze'de musluk suyunun tadı ve rengi değişti

Gazze'de yıllardır devam eden içme suyu sorunu, bölge halkının hayat şartlarını daha da zorlaştırıyor.

Suların kirliliği ve yaşanan su kesintileri, içme suyu için halkın desalinasyon tesislerinden su satın almasına neden oluyor. Gazzeliler, şebeke suyunu sadece temizlik için kullanabiliyor. 

Gazzeliler, son zamanlarda musluk suyunun renk ve tadında değişim olduğunu, suya atık su veya deniz suyunun karışmış olabileceğini akıllara getirdiğini belirtiyor.

"Musluk suyunun rengi ve tadı değişti"

Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentinde yaşayan Filistinli Merve Sebbahi (34), suyun renginde, tadında ve kokusunda değişim hissettiklerini söyledi.

Düzenli geliri bulunmayan 8 kişilik bir ailede yaşadığını ifade eden Sebbahi, içme suyunu Gazze'de yaygın olan desalinasyon tesislerinden satın almak zorunda kaldıklarını belirtti. 

Filistinli Yusuf Ebu Dakka (30), şebeke suyunun zaman zaman kesildiğini, bu durumda su satın aldıklarını veya kentin sokaklarında bulunan sebillerden su taşıdıklarını kaydetti.

Ebu Dakka, temiz su alabilmek için uzun mesafeler kat ettiklerini, bazen günde 40 litre suya 4 şekel ödediklerini, bunun kendilerini ekonomik açıdan olumsuz etkilediğini söyledi.

"Yeraltı sularının yüzde 97'si içmeye elverişli değil"

Sahil Belediyeleri Su Arıtma İdaresi Müdürü Munzir Şeblag, Gazze'de su sıkıntısının daha da kötüleştiğini, yeraltı sularının yüzde 97'sinin içmeye elverişli olmadığını ifade etti. AA