Gazze'de 6 çocuk açlıktan öldü

İsrail'in aylardır abluka altında tutarak insani yardım girişini engellediği Gazze'de 6 çocuk açlıktan öldü. Gazze Sağlık Bakanlığı, “7 çocuğun durumu da kritik” açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Gazze'de tüm nüfusun gıda yardımına muhtaç olduğunu, nüfusun dörtte birinin ise kıtlığın eşiğinde olduğunu duyurdu. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdür Yardımcısı Maurizio Martina, "Gazze halkı, çatışma nedeniyle yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya" uyarısında bulundu.

ACİL GIDAYA İHTİYAÇ VAR

Gazze'de 378 bin kişinin felaket olarak adlandırılan 5. seviyede yer aldığını kaydeden Martina, yeraltı suyunun yüzde 97'sinin insan tüketimine uygun olmadığını bildirdi. Dünya Gıda Programı Direktör Yardımcısı Carl Skau, "Gazze'de 2,2 milyonluk nüfusun tümü gıda yardımına muhtaç" dedi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze'ye havadan yardım operasyonuna katıldı.

7 ÇOCUĞUN DURUMU KRİTİK

BM OCHA Cenevre Temsilcisi Ramesh Rajasingham ise "Gazze'de nüfusun dörtte biri kıtlığın eşiğinde" bilgisini verdi. Rajasingham, Gazze'nin kuzeyinde iki yaş altı çocuklardan 6'sından birinin gıdasızlıkla mücadele ettiğini belirtti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "Beyt Lahiya'da 2, Kamal Adwan Hastanesi'nde ise 4 çocuk açlıktan öldü, 7 çocuğun durumu kritik" açıklamasını yaptı. Açlık krizine çözüm bulunmazsa binlerce kişinin hayatını kaybedeceğinin altı çizildi.

BİR LOKMA YİYECEK İÇİN SAHİLE AKIN ETTİLER

İsrail güçlerinin saldırısı altındaki Gazze'ye Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'ya ait uçaklardan paraşütle yardım indirildi. Pek çok Filistinli, yardımları alabilmek için sahile gitti. Yardımların bazılarının denize inmesi üzerine bazı Gazzeliler ufak balıkçı tekneleriyle, bazıları ise yüzerek yardımlara erişmeye çalıştı. Ürdün Kralı 2. Abdullah da askeri üniformalarını giyerek, İsrail'in zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerine havadan insani yardım indirme operasyonuna katıldı.