‘Gazze kasabı' için yolun sonu

İsrail Yüksek Mahkemesi, başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasanın uygulanmasını erteledi. İngiliz Economist dergisinde yayınlanan analizde ise “İsrail'in yeni liderliğe ihtiyacı var” denildi.

Gazze'de on binlerce sivili katlettiği için Başkan Erdoğan'ın "Gazze kasabı" olarak adlandırdığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için rüzgâr tersine dönmeye başladı. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, İsrail Yüksek Mahkemesi, oyçokluğuyla başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasanın uygulanmasının ertelenmesine hükmetti. İsrail merkezli sivil toplum kuruluşu Kaliteli Yönetim Hareketi'nin sunduğu dilekçe sonrası alınan kararla, yasanın uygulanması gelecek parlamento seçimlerinden sonraki meclis dönemine ertelendi.

YARGI KALKANI KALKTI

Kararda, söz konusu yasanın, "İsrail Meclisi'nin kurucu yetkisini ihlal eden şahsi bir düzenleme" olduğu kaydedildi. Likud Partisi'nden Bilim ve Teknoloji Bakanı Ofir Akunis, yargı kararına ilişkin, "Askerlerimiz bütün anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak her cephede savaşırken, Yüksek Mahkeme hakimlerinin bu şekilde davranması oldukça üzücü" ifadesini kullandı. İsrail muhalefeti, söz konusu yasanın yolsuzluktan yargılanan Netanyahu'ya koruma sağladığını belirtiyor. Muhalif İşçi Partisi Milletvekili ve Haham Gilad Kariv, Netanyahu'nun liderliğini ettiği koalisyon hükümetinin, İsrail'i benzeri görülmemiş bir anayasal krize sürüklediğini ve bunun kısmen Netanyahu'nun şahsi değerlendirmelerinden kaynaklandığını söyledi. İsrail'de başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa geçen yıl 23 Mart'ta kabul edilmişti. İsrail'de Meclis üyelerinin seçileceği parlamento seçimlerinin 2026 yılında yapılması planlanıyor.

İngiliz Economist dergisi ise "Binyamin Netanyahu savaşı mahvediyor. Onu kovmanın zamanı geldi" başlıklı bir analiz yayınladı.

'KOVMANIN VAKTİ GELDİ'

Analizde Netanyahu'nun hatalarına dikkat çekildi ve güvende olmak için İsrail'in yeni lidere ihtiyacının olduğu kaydedildi. Analizde "Ortadoğu'da kargaşa var. Gazze'de savaş mağduru 2 milyon sivil açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Husilerin kargo gemilerine saldırıları dünya ticaretini tehdit ediyor. İsrail'in kuzey sınırı, Beyrut'ta bir Hamas liderinin öldürülmesinin ardından gerginleşti. Bir gün sonra İran'da meydana gelen patlamada en az 100 kişi öldü; İranlılar bunun bir terör saldırısı olduğunu söylüyor. İsrail ile Hizbullah arasında savaş çıkabilir. İki şey açık. 7 Ekim saldırıları Ortadoğu'yu yeniden şekillendiriyor ve Netanyahu'nun liderliğinde İsrail, kendi güvenliğini baltalayan hatalar yapıyor" ifadelerine yer verdi.

Economist dergisindeki analizde, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun hatalarına dikkat çekildi.