Fransız şirket DEAŞ'ı finanse etti

Lafarge'ın günahına Paris de ortakmış. Çimento devi Lafarge'ın Fransa hükümetinin bilgisi dahilinde terör örgütü DEAŞ'a para aktardığına dair belgeler ortaya çıktı. Fransız Yargıtayı da şirkete yönelik insanlık suçuna iştirak dosyasını tekrar açtı.

Anadolu Ajansı'nın elde ettiği Fransız kurumlarına ait belgelerdeki bilgiler, dünyanın en büyük çimento devi Fransız Lafarge'ın, 2014 yılında Suriye'de bazı bölgeleri ele geçiren terör örgütü DEAŞ'a hükümetin bilgisi dahilinde ödeme yaptığını kanıtladı. İnsanlığa karşı suça iştirak etmekle yargılanan şirketin Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiği ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiği gözler önüne serildi. Lafarge'ın ilişki ağını, Suriye'deki terör örgüleriyle işbirliğini ve faaliyetlerini yürütebilmek için yaptığı görüşmelerini bölgeden haber almak için kullanan Fransız istihbarat ajanslarının, şirketi yaptıklarının suç olduğu konusunda da uyarmadı.

Belgelerde, Lafarge ile Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servisleri arasında yalnızca 2013 ve 2014 yılları arasında yapılan görüşmelerin 30'dan fazla olduğu dikkati çekiyor.

İSTİHBARATTAN DESTEK

Belgelerde Lafarge şirketi ile Fransız istihbarat servisi arasındaki ilişkinin 22 Ocak 2014'te şirketin güvenlik müdürü Jean Claude Veillard'ın İçişleri Bakanlığı istihbaratına ait bir adrese gönderdiği e-postayla başladığı anlaşılıyor. Lafarge-terör örgütü ilişkilerinin skandal olarak Fransa gündemine gelmesi ve konunun mahkemeye yansımasının ardından 18 Kasım 2018'de AM 02 kod isimli istihbarat mensubu, mahkemede ifade verdi. İfade tutanağına göre görevli, Lafarge'ın Suriye'deki bilgi kaynakları olduğunu kabul etti. İstihbaratçı mahkemede, "Lafarge'ın çalışmalarına devam etmesini fırsat bilerek duruma tamamen fırsatçı şekilde yaklaştık." dedi. Veillard da, 30 Kasım 2017'de polise ifade verdi. AA'nın elde ettiği ifade tutanağına göre Veillard, ifadesi boyunca yaptığı her şeyden Fransız devlet ve istihbarat kurumlarını haberdar ettiğini kanıtlamaya çalıştı.

TEKRAR YARGILANACAKLAR

Fransa'da Yargıtay, Fransız çimento devi Lafarge'a 'DEAŞ'lı teröristleri finansmandan ötürü insanlığa karşı suça ortak olmak suçlaması yöneltilebilmesinin' önünü açtı. Fransa'nın en yüksek mahkemesi, Lafarge'a yönelik Suriye'de insanlığa karşı suçlara iştirak suçlamasını reddeden alt mahkeme kararını reddederek, sulh hakimlerinin iddiaları yeniden incelemesi gerektiğini duyurdu. Fransız basınına göre, şirket Suriye'nin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ'a haraç ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin etmişti.