Fransız rezaleti

Terör örgütü PYD/YPG’ye Suriye’de destek garantisi veren Fransa dün de Türkiye’nin Münbiç operasyonuna karşı ABD ile ittifak kurabileceğinin sinyalini verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önceki Elysee Sarayı’nda terör örgütü PYD’nin ana çatısını oluşturduğu DSG heyetiyle görüşmesinin ardından Münbiç’te örgüte destek garantisi vermesinin ardından dün de türkiye karşıtı açıklamalarını sürdürdü. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Fransa’nın devam eden DEAŞ operasyonları dışında Suriye’ye yeni asker gönderilmeyeceğini açıkladı. Ancak başka bir Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynağı ayrıca açıklamasında ülkesinin, Türkiye’nin Münbiç’e yönelik askeri operasyonunun ‘kabul edilemez’ olduğunu savunan ABD ile görüş birliği içinde olduğunu söyledi. Reuters de Fransa’nın ABD ile paylaştığı Münbiç planını dünyaya duyurdu.

DSG heyetinin Elysee Sarayı önünde çektirdiği fotoğraf tepki çekti.

ZATEN HEP ORADALARDI 

Fransa, Suriye’de terör örgütüyle zaten yıllardır Suriye’de işbirliği içinde. YPG/PKK işgalindeki kuzey Suriye’de en az 5 noktada Fransız askeri unsuru bulunuyor. Fransız özel kuvvetler mensuplarının da aralarında olduğu 100’den fazla asker, terör örgütü ve ABD’yle çalışıyor. Son üç günde Suriye’ye girip çıkan Fransız askerlerin hareketliliği dikkati çekti.

KRALDAN ÇOK KRALCILAR

Fransız basını, Macron ile görüşen SDG heyetinin ağzından, “Macron’un Fransa’nın Suriye’ye asker göndereceği” iddiasına yer verdiği için dün sert eleştirilere maruz kaldı. Başta LeFigaro olmak üzere bu açıklamaları internet sayfalarında son dakika gelişmesi olarak ve Fransa’nın resmi açıklaması şeklinde yayınlayan çok sayıda gazete ve dergi, daha sonra Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklama ile haber metinlerinde değişikliğe gitti.