Fransız diplomat: Rusya - Türkiye yakınlığı, Batı başkentlerini rahatsız ediyor

Fransa’nın eski Şam Büyükelçisi Duclos, yaptığı açıklamalarda Macron’a zıt konuştu. Duclos, 'Batı Türkiye-Rusya yakınlaşmasından mutlu değil ama ‘Ayırdık’ diyemeyiz. Türkiye ve Rusya’nın Balkanlar’la ilişkisine karışamayız ancak Avrupa’nın görevi o ülkeleri AB’nin parçası yapmak' dedi.

1

 Fransa’nın eski Şam Büyükelçisi Michel Duclos, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Suriye’ye saldırılar Rusya ve Türkiye’nin arasını açtı”, “Balkanlar’ın yüzünü Türkiye ya da Rusya’ya dönmesini istemem.” sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

‘RUSYA-TÜRKİYE YAKINLIĞI, BATI BAŞKENTLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR’
 
* Macron YPG’lileri Paris’te ağırladı. Neden terör örgütü PKK/YPG’ye desteğini açıkladı?
 
Şunu unutmayın, Macron’dan önceki cumhurbaşkanı Hollande da Kürt delegasyonları ağırladı. Ve bu delegasyonlar sadece PKK/YPG’lilerden oluşuyordu. Macron’sa Suriye’nin kuzeydoğusundan, içinde pek çok Kürt grubun olduğu bir delegasyonu ağırladı. Bazıları YPG’liydi. Bunu yaparak, “Kuzeydoğunun istikrarına önem veriyoruz” mesajı verdi. Kimse YPG’nin rolünü inkâr etmiyor ama durumu YPG’ye de indirgemiyor. Tabii ki Türkiye’nin kızacağı biliniyordu, hem de çok iyi anladığımız nedenlerden ötürü. Macron’la konuşmadım ama anladığım kadarıyla Afrin operasyonu onu çok üzdü. Biri üzülüyor, diğerini üzüyor. Macron ve Erdoğan arasındaki ilişki güçlü ve samimiydi. Umuyorum ki ikisi iletişime geçecek ve ortak bir zemin bulacaktır. Kürtler konusundaki diyalog Türkiye’nin de çıkarına olacaktır.
 
DUCLOS: "MACRON, HOLLANDE GİBİ SADECE YPG’LİLERİ AĞIRLAMADI"
 
* Macron, Suriye’ye operasyonla ilgili “Türkiye ve Rusya’nın arasını açtık” açıklamasını yaptı. Operasyonun amaçlarından biri de bu muydu?

 
Söylediği durumun çok basit bir analiziydi sanırım. Türkiye operasyona destek verdi. Bu da Türkiye ve Rusya her konuda aynı fikirde değil demek. İkili arasındaki bazı farklılıklara işaret ediyor ama fazlası söz konusu değil.
 
* Batı, Rusya-Türkiye yakınlaşmasından bu kadar endişeli mi? Yani “Ayırdık” diyecek kadar...
 
Macron’un kelimelerinin ardına bakacak olursak, tabii ki dediğiniz gibi Rusya ve Türkiye’nin yakınlığı Batı başkentlerini huzursuz ediyor.
 
* Yani “Operasyon Rusya-Türkiye arasında bir farklılığı gösterdi ama ayrılma, kırılma gibi bir durum yok” diyorsunuz...
 
Evet, “Ayırdık” diyemeyiz. Fransa’nın eski Şam Büyükelçisi Michel Duclos. 2006-2009 arasında Şam’da görevliydi, bakanlara danışmanlık yaptı, 46 yıl hizmet verdiği Fransa Dışişleri’nden 2014’te emekli oldu. Atlantik Konseyi ve Montaigne Enstitüsü’nde danışmanlık yapıyor.
 
 
(Habertürk)