Fransız askerleri terör örgütü PKK/YPG ile işbirliği içinde

Fransız ordusu, Suriye'nin kuzeyinde, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki bölgede 5 askeri üste varlık gösteriyor.

1

Fransız haber ajansı AFP, 9 Haziran 2016'da Fransa savunma bakanlığına  dayandırdığı haberinde, Fransız Özel Kuvvetlerinin (COS) Suriye'nin kuzeyinde  YPG/PKK kontrolündeki bölgelerde görev yaptığını bildirmişti.

AA'ya bilgi veren güvenilir yerel kaynaklara göre, söz konusu tarihten  bu yana Fransız Özel Kuvvetlerine mensup 70'den fazla asker DEAŞ karşıtı  uluslararası koalisyon gücü adı altında Suriye'nin kuzeyindeki Aynularab'ın  (Kobani) güneyinde bulunan Miştanur Tepesi, Sırrin ilçesi, Ayn İsa beldesi ve  Harab Işk köyündeki Fransız Lafarge çimento fabrikasında üslü.
 
Fransız kuvvetler, saha operasyonlarında YPG/PKK ile çalışıyor.
 
ABD ordusu, Harab Işk'da askeri hava üssü inşa ederken, yakınındaki  çimento fabrikasını da alanına katmıştı. Üs, koalisyon adı altında faaliyet  gösteren ABD askerlerinin kontrolünde. Üssün bir kısmında da Fransız askerleri  barınıyor.
 
Fransa'nın Rakka'da da 30'dan fazla askeri YPG/PKK'yla faaliyet  gösteriyor.
 
Terör örgütüyle işbirliği yapan Fransa Özel Kuvvetlerinin sahada 2  yıldır bulunan personeli dışında, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 1. Deniz  Piyade Paraşütçü Piyade Alayı (1er RPIMa) ile Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı  10. Paraşüt Komando (CPA 10) birlikleri mevcut.
 
Bu kuvvetler kayıtlarda Irak'ta konuşlu görünse de sık sık Simelka  sınır kapısı üzerinden Irak'ın kuzeyinden Suriye'nin kuzeyine giriyor. Yerel  kaynaklar, son üç gündür söz konusu unsurların Irak'tan Suriye'ye giriş  çıkışlarının arttığına dikkati çekti.
 
Fransa'nın YPG/PKK'ya desteği tepki gördü
 
SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK'nın elebaşları, dün Fransa  Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris'te görüşmüştü.
 
Fransız basını, teröristlerin ifadelerinden yola çıkarak, Macron  yönetiminin örgüte destek vaat ederek Menbiç'e asker göndereceğini yazmıştı.
 
Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklama da "Fransa ve  uluslararası toplumun SDG ile Türkiye arasında diyalog kurulmasına aracı  olabileceği" belirtilmişti.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sert tepki göstererek, "Türkiye  ile SDG arasında arabulucu olabiliriz lafı, doğruysa, bunu söyleyen kişinin  haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır." ifadelerini kullanmıştı.
 
Lafarge hadisesi
 
Fransız inşaat şirketi Lafarge, 2010 yılında Suriye'nin kuzeyine bir  çimento fabrikası açmıştı.
 
Şirketin iç savaşın ikinci yılından itibaren, faaliyetlerini devam  ettirebilmek amacıyla 1,5 yıl süreyle terör örgütü DEAŞ'a rüşvet verdiği ortaya  çıkmıştı.
 
Daha sonra DEAŞ'ın ele geçirerek işlettiği fabrikayı ABD destekli  YPG/PKK ele geçirmiş ve üs olarak kullanmaya başlamıştı.

(AA)