Fransa'nın katliam karnesi genişliyor! Soykırımcılara ‘kaçın' talimatı

Fransa'nın 1994'te Ruanda soykırımını yapan Hutu hükümetine, Fransız ordusunun kontrolü altında olan bölgeden kaçması için emir verdiği diplomatik telgraf ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı François Mitterrand'a ait arşivlerde çalışmalar yapan Fransa Ulusal Araştırma Merkezi (CNRS) Araştırma Direktörü François Graner, Fransa'nın 1994'te 800 bin kişinin öldüğü Ruanda soykırımını yapanlara söz konusu bölgeden kaçması için emir verdiğini gösteren diplomatik telgrafı paylaştı. Dönemin Dışişleri Bakanı Alain Juppe, 15 Temmuz 1994'te Fransa'nın Ruanda'daki Temsilcisi Yannick Gerard'a telgrafı gönderdi. Telgrafta, şu ifadelere yer verildi: "Fransız ordusunun kontrolü altındaki yetkililere bölgeyi terk etmelerini istediğimizi iletmek için tüm dolaylı kanalları ve özellikle de Afrika temaslarınızı kullanabilirsiniz".

Fransa ulusal araştırma direktörü Graner, telekonferansla AA muhabirine bağlanarak gerçekleri anlattı.

SÜRGÜNDE BİLE DESTEK

Gerard'ın bu kişilerin kaçabilmesi için kapalı olan sınırları açtırdığını ve onları araçlarla sınıra kadar gönderdiğini ifade eden Graner, "Fransa, kurulmasına destek verdiği (soykırımı yapan) hükümetin temsilcilerine Ruanda'yı yeniden ele geçirmek için soykırım sonrasında da güvendi ve sürgünde olanları destekledi" dedi.