Fransa'dan Erivan'a füze sistemi

Emanuel Macron hükümeti Ermenistan'a kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri gönderme kararı aldı. Ayrıca Ermeni subaylara, Fransa'da askeri eğitimler de verilecek.

AA

Azerbaycan'ın Karabağ işgalini sona erdirmesinin ardından Fransa'nın Ermenistan'a silah desteği sürüyor. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, resmi ziyaret için geldiği Ermenistan'da Başbakan Nikol Paşinyan ve Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan'la görüştü. Fransa'nın Ermenistan'a kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri vermeye hazır olduğunu açıkladı. Ermeni Bakan, Fransa ile işbirliğinin bir başka ülkeye yönelik olmadığını savundu. Lecornu ise Ermenistan'a hangi türde silah sağlanacağı konusunda detay vermediği konuşmasında, "Hava savunma sistemleri konusunda eğer Ermenistan'ın ihtiyacı varsa, orta ve uzun menzilli füzeler sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 21 Şubat'ta Elysee Sarayı'nda Paşinyan'la yaptığı görüşmede, Ermenistan'a askeri teçhizat sağlamayı sürdüreceklerini ifade etmişti.

Fransa'nın ürettiği MAMBA orta menzilli hava savunma sistemi, 120 kilometreye kadar mesafedeki uçakları, 30 kilometreden de balistik füzeleri vurabiliyor.

UZMAN ASKER GÖNDERİLECEK

Fransız Bakan, Ermeni askerlerin ülkesinin askeri okullarında eğitim verileceğini aktardı. Fransa'nın hava savunma sistemi konusunda uzman bir askeri danışmanı da Ermenistan'a gidecek. Ekim ayında Fransa, Ermenistan'a üç hava savunma sistemi satmış bu da Bakü'nün tepkisine yol açmıştı.