Fransa’da Macron devrimi

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundan merkez aday Emmaunel Macron birinci, aşırı sağcı lider Marine Le Pen ikinci olarak çıktı. Anketler, 7 Mayıs’ta yapılacak olan ikinci turda ilk seçimi kazanan Macron’un kesin olarak kazanacağını ifade ediyor. 

Fransa’nın tarihi seçiminde ilk tur sonuçları resmen açıklandı, merkez aday Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen 7 Mayıs’ta cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. İçişleri Bakanlığı’nın dün sabah duyurduğu oranlara göre, Macron oyların yüzde 23,75’ini alarak seçimi ilk sırada tamamladı. Irkçı Le Pen ise, 21,53 oranıyla ikinci sırada kaldı. 7 Mayıs’taki ikinci turda Macron’un Le Pen’i yenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Son açıklanan anketlere göre Macron yüzde 62 veya 64 oy alarak Fransa’nın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak en genç politikacı olarak tarihe geçmiş olacak.

LE PEN’DEN KARALAMA 

Seçimde ikinci tura kalan aşırı sağcı lider Le Pen, rakibi Macron’a yüklendi. Le Pen, rakibinin geleceğe yönelik projeleri olmadığını ifade ederek, “İslami terörizm konusunda Macron zayıf biri” dedi. Le Pen, “Macron Fransız halkını İslami terörizmden koruyabilecek hiçbir projeye sahip değil” ifadelerini kullandı.

EŞİYLE  YAŞ FARKI FAZLA  

Seçim sonuçlarını manşetten veren İngiliz basını, müstakbel yeni Fransa First Lady’si Brigitte Trogneux’a geniş yer verdi. Gazeteler, aralarında 25 yaş fark olan ikilinin Macron 15 yaşındayken tanıştıklarını, siyasetçinin 17 yaşında Trogneux’a evlilik teklifi yaptığını yazdı. 

ÜLKE TARİHİNDE BİR İLK 

Sonuçların açıklanmasıyla, Fransa tarihinde ilk kez merkez sağ ve merkez sol Cumhurbaşkanlığı seçiminden elendi. 39 yaşındaki genç siyasetçi Macron için birkaç ay önce Elize Sarayı’nın ne kadar uzak bir hayal olduğunu hatırlatan BBC’ye göre, 7 Mayıs’taki ikinci turdan sonra ülkenin başına geçeceğini tahmin ediyor.

Macron’un vaatleri

Eski yatırım bankacısı olan ve Avrupa Birliği’ni destekleyen Macron, daha önce hiç seçimlerde aday olmamıştı. İkinci turdan birinci çıkması halinde, Fransa’nın en genç cumhurbaşkanı olacak. 

- Meslek eğitimi, kömürden yenilenebilir enerjiye geçiş, altyapı ve modernizasyon gibi kamu yatırımları için 50 milyar euro harcanması 

- Şirketlere vergi indirimi ve 35 saatlik haftalık çalışma süresinin artırılması için şirketlerle müzakereler yapılması 

- İşsizlik oranının yüzde 9,7’den yüzde 7 seviyesine indirilmesi. 

Fransız medyası: Sıra dışı sonuç

- Fransa’daki tarihi cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle ülkedeki gazeteler “değişim geliyor” başlıklarıyla seçimi manşetlerine taşıdı. 

-LIBERATION: BİR BAŞKANLIK YÜRÜYÜŞÜ 

Fransız gazetesi Liberation, büyük bir Macron fotoğrafıyla seçim sonucunu verdi.

- LE FIGARO: MERKEZ SAĞ NAKAVT OLDU 

Merkez sağın köklü gazetesi, seçim sonuçlarını kendi cephesindeki hezimetten gördü. 

-LE PARISIEN: SANSASYONEL MACRON 

Fransız basınından Le Parisien ise, Macron’un zaferini büyük bir fotoğrafını ilk sayfaya taşıyarak duyurdu. 

- THE TIMES: FRANSIZ ELİTLERİNİ DIŞLAYAN ZAFER 

Gazete, Fransız siyasetindeki ana aktörlerin seçimin kaybedeni olduğunu okuyucularına aktardı. 

Sandıktan Erdoğan çıktı 

 Fransa’da gerçekleşen seçiminde bazı sarflardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi çıktı. Zarflarda düşünceleri içeren notlar da bulundu. Zarfların içinde “Reisten başka oy verecek adam yok. Uzun adam şu Avrupa’ya bir el atsan” şeklinde notlar bıraktı. 

Kaybeden iki adaydan Emmaunel’e destek 

İlk turu kaybeden merkez sağ Cumhuriyetçi Parti adayı François Fillon ve Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon, seçmenlerinden ikinci turda Macron’a oy vermelerini istedi. Oyların yüzde 7’sini alıp elenen Hamon, “Aylardır belki de yıllardır beklenen bir felaketi durdurmakta başarısız oldum. Koşulları ve ihanetleri bahane etmeden tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum. Seçim kampanyasındaki rakibimi Cumhuriyet’in düşmanından (Le Pen) ayırıyorum” dedi.