Fransa'da, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016), başlamasına saatler kala, çalışma yasa tasarısına yönelik grevler hız kesmiyor.
Fransa Devlet Demiryolları (SNCF) sendikasından yapılan açıklamada, EURO 2016 açılış maçının oynanacağı Stade de France istikametine giden trenlerde ciddi aksamalar yaşanacağını duyuruldu. Özellikle RER B ve D hattının grevden ciddi oranda etkilendiği B hattındaki kondüktörlerin yüzde 90'nın D hattındaki kondüktörlerin ise tamamının grevde olduğu kaydedildi.
Ancak SNCF daha önce Stade de France'a gelecek 20 ila 30 bin kadar taraftarı taşımak için o hatta 50 trenin çalışacağını duyurmuştu.
Sendikalar, geçen günlerde mayıs sonundan beri devam eden demiryolu grevinin dozunu arttırmak için EURO 2016'yı beklediklerini bildirmişti.
Bir çok mahallede 4 gündür çöpler toplanmıyor
Öte yandan başkent Paris'teki temizlik işçileri de grevlerine devam ediyor.
Sendikalar, grevi 14 Haziran'a kadar uzatma kararı almıştı. Temizlik işçilerinin grevi yüzünden başkentin birçok mahallesinde son dört gündür çöp toplanmıyor. Çöp yığınlarının şimdiden sokaklarda biriktiği gözleniyor.
Paris'te çöp imha merkezi işçilerinin grevi nedeniyle de başkentin çöpleri bir haftadır imha edilemiyor.
Pilotlar da yarın grevde
Ulusal hava yolu şirketi Air Fransa pilotlarının üye olduğu sendikadan yapılan açıklamada, yarın başlayacak grevden geri adım atılmayacağı bildirilmiş grev yüzünden uçuşlarda yüzde 30'a varan iptaller yaşanabileceği uyarısında bulunulmuştu.
Grevin günde 30 milyon avro zarara yol açması beklenirken, turnuvayı izlemek için Fransa'ya gelmeyi planlayanların da olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor.
Müzakereler sürüyor
Diğer yandan sendika ve hükümet arasında müzakereler sürüyor.
UEFA, Air France yetkililerinden en azından hakemlerin görevli oldukları maçlara katılımlarının sağlanabilmesi için güvence istedi. Pilotların grevi, 14 Haziran Salı gününe kadar sürecek.
SNCF'nin 26 Mayıs’tan bu yana süren grevinin maliyetinin 300 milyon avroyu bulduğu tahmin ediliyor.
Çalışma yasa tasarısı neler getiriyor
Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını belirtiyor. AA