Fransa'da demokrasi katliamı... Yargı eliyle fişlemeye izin

Fransa'da Danıştay, polis ve jandarmanın “güvenlik için” insanların siyasi ve dini görüşleri ile sağlık bilgilerini listelemesine izin veren 3 kararnameyi onayladı. Karar ülkedeki Müslümanları rahatsız etti.

4 Aralık’ta Fransız hükümetinin ülkede yapılacak ‘güvenlik reformu’ için yayımladığı ancak STK ve sendikaların dava açtığı ‘fişleme’ kararnamelerine yönelik Danıştay kararı açıklandı. Danıştay, onayladığı bu kararnamelerin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü orantısız şekilde ihlal etmediğini belirtti. Kararnameler, polisin ve jandarmanın “devletin güvenliği adına” insanların siyasi ve dini görüşleri ile sağlık bilgilerini listelemesine izin veriyor. Kararnamelere göre sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, yorumlar ve terör eylemlerinde bulunmakla şüphelenilen veya Fransa’nın toprak bütünlüğünü tehdit eden kişiler listelenebilecek. Kararnamelerdeki düzenlemeler, ülkedeki dernekleri de kapsıyor.

 Daha önce polis ve jandarmanın sadece eylemleri listelemesine izin veriliyordu.

MÜSLÜMANLARA BASKI

Aralarında Genel İş Konfederasyonu (CGT) ve Fransa Avukatlar Sendikası’nın olduğu sendikalar ve dernekler, bireylerin dini, siyasi görüşlerinin fişlenmesinin ‘düşünce suçu oluşturma’ riskine neden olacağını savunuyor. Karanamelerin ülkede Müslümanlara yönelik baskıyı artırabileceğinden endişe ediliyor. Son olarak Darmanin tarafından sunulan ve polislerin görüntülerinin çekilmesini dahi yasaklayan bir kanun tasarısındaki bazı maddeler tepkiler üzerine geri çekilmişti.