Fransa sağ gösterip sol vurdu

Fransa'da erken seçimin ilk turunu ilk sırada bitiren âşığı sağcılar, ikinci turda ittifaklar engeline takılıp 3'üncü sıraya geriledi. Sol ittifak birinci, Macron'un ittifakı ikinci oldu. Hükümet krizi kapıda.

Fransa'da, ilk turu aşırı sağcı Jordan Bardella'nın partisi Ulusal Birlik'in (RN) yüzde 33 civarında oy oranıyla kazandığı erken genel seçimlerin ikinci turu için dün tekrar sandık başına gidildi. Ulusal Meclis'te görev yapacak 577 milletvekilinin 76'sı ilk tur oylamasında belli olurken bu vekillerinin 39'unu aşırı sağ, 32'sini ise sol ittifak kazanmıştı. Dünkü ikinci turda aşırı sağa karşı oluşturulan ittifaklar sonuç verdi ve sol ittifak ilk sıraya yerleşirken, Cumhurbaşkanı Macron'un ittifakı ikinci oldu, ilk turun birincisi aşırı sağ ise üçüncü sıraya geriledi.

289 SANDALYEYE ULAŞAN YOK

Sandık çıkış anket sonuçlarına göre, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı 175 ila 205 milletvekili, Macron ittifakı 150 ila 175 milletvekili ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 115 ila 150 milletvekili çıkarabilir. Seçimi dördüncü sırada tamamlayan Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisinin ise 57 ila 67 milletvekili çıkarabileceği belirtiliyor. Seçime katılan hiçbir parti veya ittifak, Meclis'te salt çoğunluğu almak için gerekli 289 sandalye sayısına ulaşamadı.

İKİNCİ TURDA REKOR KATILIM

Genel seçimlerin 2. turuna katılım oranı da 2022'de düzenlenen seçimlere kıyasla 20 puan arttı. Yeni Halk Cephesi'ndeki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Melenchon, Cumhurbaşkanı Macron'un hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini söyledi, "Ülkeyi yönetmeye hazırız" dedi. Sosyalist Parti'nin lideri Olivier Faure de, Parlamento'daki en büyük blok Yeni Halk Cephesi'nin hükümeti kurması gerektiğini söyledi. Ancak hiçbir parti ya da ittifakın Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle Fransa'da hükümet krizi yaşanabileceği belirtiliyor.