Fransa, Lübnan'daki seçim için tarafsızlık bildirdi

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçiminde hiçbir adayı desteklemeyeceklerini açıkladı. Colonna, Lübnan'ın bir an önce bu krizi aşmasını önemsediklerini dile getirdi.

Sezer Doğru

Catherine Colonna, Lübnan'da yaklaşık 7 aydır sonuçlanamayan yeni cumhurbaşkanı seçiminde Paris'in desteklediği bir aday bulunmadığını belirtti.

Lübnan Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Fransız mevkidaşı Colonna ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu toplantısında bir araya geldi.

Buhabib ve Colonna, görüşmede, Suriyeli sığınmacıların Lübnan'daki durumu ve Lübnan'da 31 Ekim 2022'den beri Meclis tarafından seçilemeyen 14. Cumhurbaşkanı meselesini ele aldı.

Fransız Bakan, Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçiminde hiçbir adayı desteklemediklerini vurguladı.

Bununla birlikte Lübnan'ın bir an önce bu krizi aşmasını önemsediklerini kaydeden Colonna, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, eski Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'u Lübnan'a "cumhurbaşkanlığı seçimleri" için özel elçi olarak atadığını aktardı.

Buhabib ise Suriyeli sığınmacılar meselesinde Paris'in Lübnan'ın tutumuna desteğinin önemli olduğunu ifade etti.

- Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimi

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine gelecek ismi seçmek için Mecliste son olarak 19 Ocak'ta 11. oturum düzenlenmiş ancak hiçbir aday yeterli oyu alamamıştı.

Meclis Başkanı Nebih Berri, geçen günlerde, cumhurbaşkanı seçimi için yeni oturumun 5 ay aradan sonra 14 Haziran'da yapılacağını açıklamıştı.

Lübnan'daki Hizbullah ve Emel Hareketi, cumhurbaşkanı adaylığında Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye'yi destekliyor.

Muhalif bağımsız milletvekilleri ve Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi ise bir dönem ülkede Maliye Bakanlığı yapan Uluslararası Para Fonu (IMF) Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü Cihad Azuri'yi destekleyeceklerini duyurmuştu.

Meclisteki 12. oturumda yarışın, isimleri ilk kez oylamaya sunulacak Franciyye ile eski Maliye Bakanı Azuri arasında geçmesi bekleniyor.

Anayasaya göre Lübnan'da cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni, meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.