Fransa İngiltere'den öç almak istiyor… İngilizler ortaklıktan çıkartılıyor mu?

Fransa, Brexit sonrası, intikam almak için İngiltere'nin ''haydut devlet'' olarak sınıflandırılması konusunda atılımlar yapıyor.

Aksam.com.tr

Ceyhan Ünal

İngiltere'nin Brexit sürecine girmesi sonrasında özellikle Fransa intikam almak için sıraya girdi. Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron İngiltere'nin haydut devlet olarak sınıflandırılmasını ve Çin, Rusya ile İran gibi muamele görmesi gerektiğini dile getirdi.

Aksam.com.tr'nin ExpressNews'ten aktardığı habere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere'nin Rusya, Çin ve İran ile aynı düzeyde şüpheyle muamele görmesini istiyor. Macron teknoloji projelerinde İngiliz bilim insanlarının yer almaması için çalışmalar da yürütüyor. Ancak bir dizi AB ülkesi, Brexit'e karşı İngiltere'deki uzmanları dışlamanın aptalca olacağı konusunda ısrarlarını sürdürüyor.

Yetkili bir AB diplomatı konuya ilişkin olarak "İngiltere'yi Çin ve İran ile aynı kutuya koyamazsınız" ifadelerini kullandı.

Macron, İngiliz, İsviçreli ve İsrailli uzmanların Avrupa bilim projelerinde yer almalarına artık izin verilmemesini sağlamak için Fransız komiser Thierry Breton'dan yardım istedi.

Breton, AB özel toplantısında, "İngiltere'nin çalışmalardaki varlığı, Çin veya İran ile ortaklığa benzer riskler oluşturuyor" dedi.