Mahmud Abbas: Filistin BM´ye üye olsun

Filistin Devlet Başkan Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler´de (BM), ''gözlemci'' statüsünde bulunan Filistin´in ''üye'' ülke olarak tanınması çağrısında bulundu.

1

BM Güvenlik Konseyi´nde konuşan Abbas, Filistin halkının 70 yıldır kendi topraklarında acı çektiğini belirtirken, Filistin-İsrail sorununun çözülebilmesi için de çok taraflı bir mekanizma geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Abbas, BM kararlarına karşın İsrail´in, kendisini uluslararası hukukun üstünde görerek, Filistin topraklarında yerleşimleri sürdürdüğünü söylerken, silahlara karşı olduklarını ifade ederek, "Silaha karşıyız; silahlar ve tanklar almak yerine okullar açıyoruz. Barış için diyalogları sürdürmeye hazırız. Kudüs´ün doğusunun Filistin´in başkenti olacağı, egemen bir Filistin devleti kurulmalı. BM'den bize yardımcı olmasını rica ediyoruz´ dedi.

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon ise Güvenlik Konseyi´nde Filistin lideri Abbas´ın çözümün parçası olmaya yanaşmamakla eleştirirken, Abbas´ın uluslararası kurumlarda yaptığı konuşmalarda barışa olan bağlılığından söz ettiğini ancak kendi halkına seslendiğinde ise çok farklı mesajlar verdiğini savunarak, "Mevcut ABD yönetimi barışa yönelik ilerleme sağlamak için uğraşıyor; ancak, Abbas, bir kez daha mazeret arıyor" dedi.

DHA