Filistin İsrail'i Lahey'e taşıdı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Yahudi yerleşim birimleri ve savaş suçlarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. 

Filistin Yönetimi, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yasadışı yerleşimleri ile savaş suçlarını Lahey’e taşıyor. 

Filistin Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden, İsrail’in yerleşim politikaları ile ilişkili insan hakları ihlallerini soruşturmasını talep etti. ABD’nin Doğu Kudüs’te 1967’den bu yana devam eden İsrail işgalini ve Doğu Kudüs’ün Filistinlilere BM tarafından vaat edilen bağımsız devletin başkenti olmasını hiçe sayması ile bölgede gerilim yükselmişti. 

62 KİŞİ KADLEDİLDİ 

Kudüs’ün tamamını İsrail’in başkenti olarak tanıyan Washington’ın İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması üzerine Filistinlilerin düzenlediği protestolarda, İsrail askerlerinin ateşi sonucu en az 62 kişi hayatını kaybetmiş, 3 bine yakın kişi yaralanmıştı.  

İsrail çamura yattı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin İsrail’in katliamları ile ilgili dosyayı UCM’ye teslim etmesinin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Filistin tarafının İsrail’le barış sürecini sürdürmeye çalışmak yerine UCM’yi “siyasi amaçları ve kendi çıkarları için kullandığı” iddiasında bulunulan açıklamada, “Filistin’in bir ‘devlet olmaması’ ve İsrail’in UCM’ye üye olmaması nedeniyle Filistinliler tarafından yapılan başvuru yasal olarak geçersizdir” ifadelerine yer verildi. 

Peşlerini bırakmayız, hesap verecekler 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin'in İsrail’in katliamlarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımasını  değerlendirdi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “İsrail, estirdiği terörden dolayı hesap vermezse aymazlığı giderek  artıyor. O yüzden İsrail, hesap verecek. Bunun peşini bırakmayacağız.” Bu arada Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’u arayarak Rusya’da kurulan yeni kabinede dışişleri bakanı olarak yeniden yer almasından dolayı tebrik etti.