Filistin'in BMİHK'daki elçisi İbrahim Kureyşi, dün alınan kararla ilgili, "Halkımıza bir umut mesajı oldu. Konseye bu kararından dolayı teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.
Filistin Kurtuluş Örgütü'nden (FKÖ) yapılan yazılı açıklamada, Kureyşi'nin şu sözlerine yer verildi:
"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin kararı, uluslararası toplumun iradesini ortaya koyarak Filistin halkının vazgeçilemez haklarını tekrar teyit etmiştir. Filistin'e adalet getirme yönündeki çabalarımıza destek olan tüm ülkelere Filistin devleti adına memnuniyetimizi bildirmek istiyoruz. Filistin devletinin sömürgeleştirilmesine katkı sağlayan firmaları içeren veri bankası oluşturulması kararı da dahil BM'nin tüm kararlarına tüm ülkelerin saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz."
- Netanyahu'dan BM'ye suçlama
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise karara tepki göstererek, BMİHK'yı İsrail karşıtı olmakla suçladı.
Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, "BMİHK, Ortadoğu'daki tek demokrasi olan İsrail'e saldırıyor ve İran, Suriye ya da Kuzey Kore gibi ülkelerdeki ağır insan hakları ihlallerini görmezden geliyor. Filistin terörüyle ve DAEŞ'in Avrupa'daki saldırıları ile uğraşmak yerine İsrail'i kınamayı seçmeleri saçma bir şey. İsrail olarak tüm sorumlu ülkelere, BMİHK'nın İsrail'e karşı ayrımcılık yapan bu kararını yerine getirmeme çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
BMİHK dün, işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan Yahudi yerleşim birimlerinde bulunan veya bağlantılı iş yapan ticari firmaların kayıt altına alındığı bir "veri tabanı" oluşturma kararı almıştı.
Cenevre'deki oylamaya katılan 47 ülkeden 32'si karar lehinde oy kullanırken, 15 ülke çekimser kalmıştı.
İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te 200 bin civarında Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.