FED Başkanı Powell: “İlerleme standardı çok uzak”

ABD'de enflasyonun son 13 yılın en yüksek seviyeye ulaşmasının yankıları sürüyor. Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamada gerekli üretimler sağlanana kadar enflasyonun “yüksek” olmaya devam edeceğini ve arzu edilen düzeye geri döneebilmesi için hâlâ uzun bir yolun olduğunu kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Salı günü açıkladığı verilere göre ABD'de tüketici fiyatları Haziran ayında son 13 yılın en üst seviyesine ulaşmasının ardından FED Başkanı Jerome Powell da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının kozlarına bağlı kalacağını ve ekonomi tamamen iyileşene kadar teşvik sağlamaya devam edeceğini söyledi.

AFP'nin aktardığı habere göre, Powell, enflasyon artışının FED'in umduğunun daha üstünde olduğunu ve önümüzdeki aylarda da "yüksek" kalacağını kabul etti. Ancak arz darboğazları ve diğer geçici sorunlar çözüldüğünde oranın düşebileceğini belirtti.

Powell, Dünyanın en büyük ekonomisinin COVID-19 pandemisinin ardından tam istihdama geri dönmek için hala "uzun bir yolu" olduğunu söyleyen Powell, "önemli ilerleme standardına ulaşmanın hâlâ çok uzak olduğunu" söyledi ve ekledi: "FED, para politikasının toparlanma tamamlanana kadar ekonomiye güçlü destek sağlamaya devam etmesini sağlayacak" dedi.

ABD için "ılımlı enflasyon"

Öte yandan, enflasyon artışı yetkililerin beklediğinden daha yüksek olsa da Powell, bunun FED'in vurguladığı dinamikle "tutarlı" olduğunu ve büyük ölçüde "ekonominin yeniden açılmasıyla doğrudan bağlantılı küçük bir mal ve hizmet grubundan" geldiğini söyledi.

Powell, Fed'in fiyat artışlarıyla başa çıkabileceğini ve "rahatsız edici derecede yüksek enflasyon" belirtileri varsa harekete geçeceğini, ancak politikacıların kısa vadeli artışlara tepki vermemeleri gerektiğini belirtti. Aksi takdirde bu durumun, genel toparlanmanın hızını yavaşlatmak anlamına geleceğini vurguladı.

Fed'in beklediği ilerlemeyi açıklaması sorulduğunda, dikkate alınması gereken birden fazla faktör olduğu için "kesin olmanın çok zor" olduğunu söyledi.

Pandemi iş kayıplarından en çok etkilenenler olarak düşük ücretli işçiler, siyah vatandaşlardan oluşan Afro Amerikalılar ile Orta ve Latin Amerika kökenlilerin "hâlâ geri kazanılacak nitelikte olduklarını" kaydetti.