FBI gizli belgeleri açıkladı! 11 Eylül'de Suudi istihbarat izi

ABD'deki 11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümünde FBI, Suudi bir istihbarat ajanının saldırganlara lojistik ve finansman desteği verdiğini öne süren bazı gizli belgeleri kamunun erişimine açtı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 3 bin kişinin öldüğü 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgili soruşturmalarına dayanan gizli belgelerin ilkini ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla halka açtı. Hava korsanlarının ABD'deki Suudi ortaklarıyla olan temaslarına ayrıntılı yer verilen belgede, Suudi hava korsanları Navaf el Hazmi ve Halid el Midhar'a yardım ettiği düşünülen bir Suudi vatandaşına yönelik bilgiler yer alıyor.

Suudi Arabistan vatandaşı Ömer el-Bayumi'nin istihbarat ajanı olduğundan söz edilen belgede, iki hava korsanına seyahat, konaklama ve finansman yardımı sağlamada yer aldığı ifade ediliyor. 16 sayfadan oluşan FBI belgeleri, 2016'da PII olarak kayıtlarda yer alan bir kaynak ile yapılan mülakatlara dayanıyor.

'RİYAD ÖNCEDEN BİLİYORDU'

Saldırılarda ölenlerin yakınlarının avukatı Jim Kreindler, bu belgelerin "Suudi hükümetinin saldırılarda sorumluluğu olduğuna ilişkin" argümanlarını desteklediğini söyledi. Aileler, Suudi yetkililerin saldırıları bilmelerine rağmen harekete geçmediğini öne sürüyor.

Paylaşılan bu son belgeler, Suudi hükümeti ya da yetkililerin saldırın arkasında olduğuna dair kesin bir kanıt sunmuyor.