Fas'ı vuran şiddetli deprem Marakeş'te yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı

Cuma gecesi geç saatlerde Fas'ı vuran nadir görülen güçlü bir deprem yüzlerce kişinin ölümüne ve Atlas Dağları'ndaki köylerden tarihi Marakeş kentine kadar birçok binanın hasar görmesine neden oldu.

Aksam.com.tr

Fas İçişleri Bakanlığı Cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada depreme yakın illerde en az 296 kişinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca 153 yaralı da tedavi için hastanelere gönderildi. Bakanlık, hasarın çoğunun şehir ve kasabaların dışında meydana geldiğini yazdı.

Aksam.com.tr'nin AFP'den çevirdiği habere göre, Fas televizyonu, artçı sarsıntılardan korkan pek çok kişinin dışarıda kaldığı deprem sonrasından sahneler gösterdi.

Endişeli aileler sokaklarda durdu ya da kaldırımlarda toplandı, bazıları çocuklarını, battaniyelerini ya da diğer eşyalarını taşıdı. Acil durum çalışanları taş yığınlarının, yıkılmış duvar kalıntılarının üzerinden tırmandı. Bir araba, yıkılan bir binanın parçaları tarafından neredeyse gömülüyordu.

Bir binanın kalıntıları arasında dağılmış taşlar arasında sepetler, kovalar ve giysiler görülebiliyordu.

Depremin hemen ardından internette paylaşılan görüntülerde, Marakeş'in en ünlü simgelerinden biri olan 12. yüzyıldan kalma Koutoubia Camii'nin yakınında koşuşturan ve çığlık atan insanlar görülüyordu. Fas medyası caminin hasar gördüğünü ancak hasarın boyutunun hemen netleşmediğini bildirdi. Caminin 69 metrelik (226 fit) minaresi "Marakeş'in çatısı" olarak biliniyor.

Faslılar ayrıca UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş'teki eski şehri çevreleyen ünlü kırmızı duvarların bazı bölümlerinin hasar gördüğünü gösteren videolar yayınladı.

Depremin merkez üssüne yakın bir kasabanın başkanı Fas haber sitesi 2M'ye yaptığı açıklamada, yakın kasabalardaki birçok evin kısmen ya da tamamen çöktüğünü ve bazı yerlerde elektrik ve yolların kesildiğini söyledi.

Talat N'Yaaqoub kasabası başkanı Abderrahim Ait Daoud, yetkililerin Al Haouz Eyaletindeki yolları açarak ambulansların geçişine ve etkilenen nüfusa yardıma izin vermek için çalıştığını, ancak dağ köyleri arasındaki büyük mesafelerin hasarın boyutunu öğrenmenin zaman alacağı anlamına geldiğini söyledi.

Yerel medya, depremin merkez üssü çevresindeki dağlık bölgeye giden yolların araçlarla sıkıştığını ve yıkılan kayalarla tıkandığını, bunun da kurtarma çalışmalarını yavaşlattığını bildirdi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, saat 11:11'de (2211 GMT) meydana gelen depremin ilk büyüklüğünün 6.8 olduğunu ve sarsıntının birkaç saniye sürdüğünü açıkladı. ABD kurumu, 19 dakika sonra 4.9 büyüklüğünde bir artçı şokun meydana geldiğini bildirdi.

Cuma günkü sarsıntının merkez üssü, Marakeş'in yaklaşık 70 kilometre (43,5 mil) güneyinde, Al Haouz Eyaleti'ndeki Ighil kasabası yakınlarındaydı.

USGS, merkez üssünün Dünya yüzeyinin 18 kilometre (11 mil) altında olduğunu söylerken, Fas'ın sismik ajansı 8 kilometre (5 mil) aşağıda olduğunu belirtti. Her iki durumda da bu tür sığ depremler daha tehlikelidir.

Kuzey Afrika'da depremler nispeten nadir görülür. Ulusal Jeofizik Enstitüsü Sismik İzleme ve Uyarı Dairesi Başkanı Lahcen Mhanni 2M TV'ye yaptığı açıklamada depremin dağlık bölgede şimdiye kadar kaydedilen en şiddetli deprem olduğunu söyledi.

1960 yılında Fas'ın Agadir kenti yakınlarında 5.8 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana gelmiş ve binlerce kişinin ölümüne neden olmuştu.

Agadir depremi Fas'ta inşaat kurallarında değişiklik yapılmasına yol açtı ancak başta kırsal kesimdeki evler olmak üzere pek çok bina bu tür sarsıntılara dayanacak şekilde inşa edilmedi.

2004 yılında Akdeniz kıyısındaki Al Hoceima kenti yakınlarında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem 600'den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü ve Cezayir'in acil durum müdahalesini denetleyen Sivil Savunma kurumuna göre Cuma günkü deprem Portekiz ve Cezayir'e kadar hissedildi.