F-35'ler Rus sistemlerini denedi... İsrail ve Rumlar'dan manidar tatbikat

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail'in düzenlediği savunma tatbikatında F-35'ler ve Rus hava savunma sistemleri birlikte kullanıldı. Türkiye'ye uygulanan çifte standart bir kez daha ortaya serildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail arasında yıllık askeri işbirliği programı çerçevesinde 2 gün süren "Onisilos-Gedeon 2021" hava savunma tatbikatı yapıldı. Tatbikatta İsrail'in ABD yapımı F-35 savaş uçakları, Rum tarafının Rus yapımı Tor M1 HSS hava savunma sistemlerine karşı kullanıldı. Tatbikatın Rum Ordusu'nun operasyonel hazırlığını kanıtladığı vurgulandı. Açıklamada, "Tatbikat, Kıbrıs'ın, dostlarının yardımlarıyla mevcut tehditlerin üstesinden gelmede önemli rol oynadığına dair mesaj verdi" şeklinde tehditkar bir dil kullanıldı.

TÜRKİYE'YE VERİLMEDİ

Ankara-Washington hattında yaşanan S-400 krizi nedeniyle ABD yönetimi Türkiye'ye, parasını verip satın almış olduğu F-35 uçaklarını vermemiş, sebep olarak ise meselenin ABD'nin iç güvenliği ve çıkarlarına zarar getirebileceği, S-400'lerin F-35'lerin stratejik bilgilerine erişebileceği savunulmuştu.