F-16, Su-35'in radarını kör ediyor

Gökyüzünün hakimleri Amerikan F-16 savaş uçakları ve Rus Su-35C savaş uçakları son zamanlarda Doğu Avrupa ülkelerinin hava sahasında daha sık görünmeye başladı. Bu durum, bazı vatandaşların iyimser beklentilerinin aksine, ortamın daha da gerilmesine sebep olacağı öngörülüyor.

Aksam.com.tr

Bu nedenle, ABD Hava Kuvvetleri'nin çok yıldızlı generalleri tarafından temsil edilen çok sayıda askeri analistin, "avcı şahinleri" olarak adlandırılan uçakların olayların gidişatını değiştirmedeki rolünün azaldığını daha sık dile getirdikleri görülüyor.

Aksam.com.tr'nin Bulgaria Military'den çevirdiği analize göre, bu gözlemler, son beş yılda önemli ölçüde artan, uçaklar arasındaki çok sayıda kişisel karşılaşmanın kapsamlı analizinden kaynaklanıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde F-16 ve Su-35 arasındaki bu tehlikeli etkileşimler "ilan edilmemiş hava savaşı" olarak adlandırıldı. Bu niteleme, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri[USAF]uçaklarının operasyonlarına aktif bir şekilde meydan okuma modelini başlatan Rus ve Çinli savaş pilotlarının cüretkar manevralarından kaynaklanıyor.

Son zamanlarda, Tayvan Boğazı üzerinde süzülen Rus yapımı bir savaş uçağının görüntüsü, Rus toprakları üzerinde gözlemlenme sıklığına rakip olacak şekilde rutin bir olay haline geldi. İlginçtir ki bu Rus jetleri, aynı Sovyet T-10 platformundan geliştirilen Çinli muadilleri kadar sık görülüyor.

Tayvan F-16'larını yeniliyor

Çin limanlarının jeopolitik manzarasında, Su-30MK ve Su-35SE sürekli olarak gösterici faaliyetlere katılarak Çin'in Tayvan'ı yeniden bütünleştirme arzusunu incelikli bir şekilde iletmektedir. Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri, 2018 yılında ilk kez bu uçakları Tayvan bölgesinde konuşlandırdı ve ağırlıklı olarak Tayvan'ın çevresinde devriye görevi üstlenen deniz avcı uçakları olarak tanımladı.

Ayrıca Sukhoi avcı uçaklarının önemli bir özelliği olan güçlü elektronik harp kapsülleri Rus uçaklarına ek bir görev daha yüklemektedir. Bu görev, Tayvan'ın komşu adalar ve kıyı şeridinde stratejik olarak konumlandırılmış hava savunmasını şaşırtmaktan ibaret.

Burun konisi radara yakalanmayı etkiliyor

Daha büyük bir burun konisi, uçağın RCS'sini azaltmak için radar emici malzemeleri ve şekillendirme tekniklerini dahil etmek için daha fazla alan sağlayacaktır. Daha küçük bir burun konisi ile F-16 daha büyük bir RCS'ye sahip olabilir, bu da onu düşman radar sistemleri tarafından daha kolay tespit edilebilir hale getirir ve savaş durumlarında görünmezliğini ve hayatta kalma kabiliyetini tehlikeye atar.