Etiyopya, Mısır ve Sudan'ın arasına baraj girdi

Etiyopya'nın Nil Nehri'nin ana kolu üzerinde inşa etmekte olduğu mega barajla ilgili son görüşmeler anlaşma sağlanamadan sona erdi.

Aksam.com.tr

Etiyopya, Sudan ve Mısır arasında tartışmalı Büyük Etiyopya Rönesans Barajı konusunda yapılan iki günlük görüşmeler Pazar gecesi Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da sona erdi.

Etiyopya'nın baş müzakerecisi Seleshi Bekele, ülkelerin "bekleyen çeşitli konularda yapıcı fikir alışverişinde bulunduklarını" söyledi ve ülkesinin müzakereleri sürdürmeye kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

Mısır'ın su bakanlığı, Addis Ababa'nın "herhangi bir uzlaşmaya karşı olduğunu" iddia ederek Etiyopya'yı bir atılım yapamamakla suçladı. Bakanlık endişelerini dile getirerek Mısır'ın su güvenliğini ve ulusal çıkarlarını korumak için bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

İnşaatına 2011 yılında başlanan 4.6 milyar dolarlık tartışmalı proje üzerinde görüşmeler yıllardır devam ediyor. Etiyopya'nın mevcut üretimini ikiye katlayacak ve onu net bir enerji ihracatçısı yapmaya yetecek 6.000 megavatın üzerinde elektrik üretmesi bekleniyor.

Etiyopya barajı kalkınması için gerekli görüyor ancak Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan Mısır, 100 milyonluk devasa nüfusu için kritik öneme sahip Nil suyundan aldığı payı kısıtlayacağından korkuyor.

Nehrin akışının yaklaşık %85'i Etiyopya'daki Mavi Nil'den kaynaklanıyor, ancak Mısır, İngiliz sömürge dönemine kadar uzanan onlarca yıllık anlaşmalar uyarınca Nil'in sularından aslan payını aldı. Barajın bulunduğu Mavi Nil'in aşağı kıyısında yer alan Sudan da büyük bir kuraklık durumunda Etiyopya'nın bırakacağı su miktarını düzenleyecek bir anlaşma istiyor.

Görüşmeler uzun bir aradan sonra Ağustos ayında yeniden başladı ve Etiyopya ile Mısır Kasım ayına kadar bir anlaşmaya varmayı umuyor.

Bu ayın başlarında Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, baraj rezervuarının doldurulmasında son aşamanın tamamlandığını söyledi.

Cumartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, ülkesinin halihazırda ciddi su kıtlığı sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi ve Etiyopya'yı Nil'deki diğer devletlere danışmadan baraj inşaatına başladığı için eleştirdi.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen Cumartesi günü BM organına verdiği demeçte barajın "Etiyopyalıların meşru kalkınma arzularını" temsil ettiğini ve bölgesel entegrasyon ve refahın artmasına yardımcı olacağını ileri sürdü.

Pazartesi günü Etiyopya dışişleri bakanlığı Mısır ve Sudan'ın endişelerinin de "meşru" olduğunu söyledi ancak haklarının korunması gerektiğini ekledi.