Etekleri tutuşan Washington'dan yeni hamle

Washington yönetiminden bir yetkili, Türkiye’ye Patriot tipi füze savunma sistemleriyle ilgili teklif sunmak üzere ay sonunda Türkiye’ye gelecek. 

1

Türkiye’nin Rusya’dan satın almak için anlaşma imzaladığı S-400 füze savunma sistemlerini bir türlü kabullenemeyen NATO ve ABD bu işbirliğini engellemek için yeni bir hamleye hazırlanıyor. Washington yönetiminin S-400’lere alternatif olarak sunmak üzere kendi teklifini 31 Mart’ta gerçekleşecek ziyarette Ankara’ya iletecek. Üst düzey Amerikalı diplomat, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda askeri ve diplomasi ilişkiler departmanından sorumlu Büyükelçi Tina Kaidanow’un, Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyledi. 

KONGRE ZORLUK ÇIKARDI  

Türk-Amerikan Savunma Endüstrisi Diyaloğu kapsamında gerçekleşecek ziyarette, Amerikan tarafı S-400’lere alternatif olarak Patriot tipi füze savunma sistemlerini içeren bir teklif verecek. ABD’li yetkili, kendi tekliflerinden umutlu olduklarını, ziyaretin zamanlamasının ise bu açıdan çok iyi olduğunu belirtti. Türk yetkililer geçtiğimiz aylarda yaptıkları açıklamalarda Türkiye’nin S-400’e olan ilgisini ana nedeni olarak ABD Kongresi’nin çıkarttığı zorlukları göstermişti. Amerikalı yetkili, Trump yönetiminin silah satışlarını bir dış politika aracı haline getirdiğini, artık Kongre’den silah satışlarının kolayca geçmesi için çalışacaklarını vurguladı.  

çAVUSOĞLU UYARMISTI

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz haftalarda, ABD’de Rusya’dan gaz ya da S-400 alımı gibi gerekçelerle yaptırım uygulama tartışmalarının hatırlatılması üzerine ‘’Türkiye’yi yaptırımlarla cezalandırmak isterlerse Rusya ya da diğer ülkelerden farklı tepki veririz. Yanıt veririz. Bizi tehdit etmesinler’’ demişti. Çavuşoğlu, “Savunma füze sistemlerine çok ihtiyacımız var. Ama müttefiklerimizden alamazsak başka yerden almak zorunda kalırız’’ demişti.