Esselamu aleyküm

Yeni Zelanda Meclisi, 50 Müslüman'ın öldüğü terör saldırısının ardından ilk oturumunu Kur’an-ı Kerim’den ayetler okuyarak açtı. Başbakan Ardern de milletvekillerini ‘Selamünaleyküm’ diye selamladı.

Geçtiğimiz cuma günü Yeni Zelanda’da terörist Brenton Tarrant’ın iki camideki 50 Müslümanı şehit ettiği terör saldırısının ardından federal meclis ilk oturumunu yaptı. Oturum, Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin okunmasıyla başladı. İmam Nizam-ül Hak Thanvi, Meclis kürsüsünden Bakara Suresi’nin 153-156. ayetlerini okudu. Ardından İmam Tahir Navaz, Arapça okunan ayetleri İngilizceye çevirdi. Bu dakikalar Yeni Zelanda devlet kanalı TVNZ’de canlı yayınlandı. Açılışın ardından hükümet adına ilk sözü alan Başbakan Jacinda Ardern, konuşmasına “Esselamu aleyküm” diyerek başladı. Terör saldırısında hayatını kaybedenleri anan Ardern, “Onlar Yeni Zelandalılardı, onlar bizdi. Onlar biz olduğu için biz onların yasını tutuyoruz” dedi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Ardern, “Her aşamada sizin yanınızda olacağız” dedi. 

İSMİ BİLE OLMAYACAK 

Ardern, Tarrant’ın kötü ününe katkıda bulunmamak için asla adını anmayacağını söyledi. Saldırgan için bir kez daha ‘terörist’ ifadesini kullanan Ardern, “O aşırılık yanlısı biri, o bir suçlu. Ancak, ben konuştuğum zaman isimsiz biri “ dedi. Ardern, “Biz Yeni Zelanda’da ona hiçbir şey vermeyeceğiz, adını bile” dedi.

Terörist kaybetti, biz kazandık

ChrIstchurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen terör saldırısının ardından birlik ve beraberlik mesajı veren Yeni Zelanda halkı, terörist Brenton Tarrant’ın amacına ulaşamadığı, halkın birbiriyle daha da yakınlaştığı görüşünü paylaştı. Farklı millet ve dinden pek çok kişi dayanışma mesajı verdi. Onlardan biri olan Auckland’dan Suriyekli Muhammed Maluk, Türkiye’nin terör saldırısı karşısında sergilediği tutumu takdir ettiğini dile getirerek, “Yeni Zelanda dünyanın öbür ucunda da olsa Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteği var. Erdoğan biz Suriyelilere de çok yardımcı oldu. Şimdi de Yeni Zelanda halkına destek veriyor. Teröristin saldırısından sonra insanlar daha da yakınlaştı. O kaybetti, biz kazandık” dedi.

Türkiye’yi karış karış gezmiş

Terörist Brenton Tarrant’ın 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül - 25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye’de geçirdiği zamanda gezdiği yerler açıklandı. Terörist İzmir Selçuk’ta Efes'e gitti. Çeşme Kalesi’ni inceledi. Kayıt sistemi olmayan pansiyonlarda kaldı. Teröristin ayrıca Kazıklı Voyvoda’nın esir tutulduğu Tokat Kalesi’ne gittiği de tespit edildi. Tarrant Türkiye’de İstanbul, Tokat, Ağrı, Mersin, İzmir, Sivas, Konya ve Ankara’ya gitti.