Eski Brezilya Başkanı Bolsonaro hakkındaki hack iddiaları ülkede gündem oldu

Brezilya'da geçtiğimiz yıllarda yapılan Başkanlık seçimleri ile ilgili ortaya atılan iddia ülkeyi karıştırdı. Bilgisayar korsanı olan Walter Delgatti Netto'nun iddiasına göre eski başkan Bolsonaro kendisinden seçim sonuçlarını değiştirmesi için yardım istedi.

Brezilya'da 2022 yılından gerçekleştirilen seçimler ile ilgili iddialar ülkenin gündemini değiştirdi. Bilgisayar korsanı olan Delgatti, Brezilya Meclis Araştırma Komisyonu'na ifade verirken eski başkanın seçimlerde oylama makineleri 'hacklemesi' için kendisinden yardım istediğini iddia etti.

Delgatti, Bolsonaro'nun, seçimlere müdahalesinin yasal sonuçları olumsuz etkilerse onu affedeceğine dair güvence verdiğini iddia etti.

Delgatti, Bolsonaro'nun kendisine "Seni tutuklamaya çalışan olursa, yargıcı tutuklatırım" dediğini iddia ederek, planın, oylama makinelerinde bir adayın aldığı oyların diğer adaya gitmesini sağlayacak sahte bir kod oluşturmayı içerdiğini anlattı.

İnternet erişiminden korunan bir sistem tasarlandı

Bilgisayar korsanı, Brezilya seçim sistemi için kullanılan kaynak kodunun fiziksel olarak "internet erişimi olmayan bir kasa içinde" saklandığını ve bu nedenle planın başarısız olduğunu belirtti.

Buna karşın, Bolsonaro'nun avukatları, Brezilya'daki herhangi bir siyasi oluşuma karşı yasa dışı faaliyet iddialarını reddetti.

Bolsonaro'nun savunma avukatı Fabio Wajngarten, sosyal medya platformu Twitter üzerinden, Delgatti'nin eski Devlet Başkanı ile bir buçuk saat görüştüğü yönündeki iddialarını yalanladı.

Bilgisayar korsanının ifadeleri, Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi'nin (TSE) Bolsonaro'ya "görevi kötüye kullanma ve medyayı yanıltma" suçlamasıyla 8 yıl siyasi yasaklama cezası vermesinin ardından geldi.

Delgatti, Federal Polis'in Ağustos başında gerçekleştirdiği operasyon kapsamında yargı sistemine izinsiz girmek suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.