Eski bakan kendini inkar etti! Rumların AB'ye alınması hataydı

İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, kendi döneminde AB'ye üye olan Kıbrıs Rum Kesimi'nin birliğe katılışının ‘hata', Rumların politikasının da ikiyüzlü olduğunu itiraf etti.

Akşam Gazetesi

Ankara - Atina hattında yeni bir döneme girilirken, İngiltere'den dikkat çeken itiraf geldi. İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, ABD merkezli Politico dergisi için kaleme aldığı yazıda Kıbrıs sorununu değerlendirdi. Jack Straw, kendisinin de görevde olduğu dönemde Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne (AB) katılan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) birliğe üye olmasının hata olduğunu açıkladı.

HATASINI KABUL ETTİ

Eski İngiliz Bakan, "Kıbrıs'ın AB'ye katılmasına asla izin vermemeliydik" başlıklı bir yazı kaleme aldı. 19 yıl sonra Rum Kesimi'nin imza attığı skandallara dikkat çeken Straw, GKRY'nin birliğe üye yapılması eleştirildi. GKRY'nin üyelik sürecinde 2004'te, Kıbrıs'ta iki tarafa da detaylı bir planın sunulduğunu ve Ada'daki Türklerin büyük çoğunluğunun bu planı onayladığını hatırlatan Straw, Rumların ise bu plana karşı çıktığını hatırlattı.

'ÜYE YAPMAMALIYDIK'

Straw, "Çoğumuz GKRY'li müzakerecilerin büyük bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk. Bu noktada, Kıbrıs'ın, AB üyeliğini rafa kaldırarak iki tarafa da sadece birlik olmuş bir Ada'nın AB'ye katılmasına izin vereceğimizi açıkça söyleyebilirdik ve bunu yapmalıydık. Benim de taraf olduğum bloğun bu başarısızlığı, AB'nin donmuş bir çatışmaya başkanlık etmesi demekti" diyerek yaptıkları yanlışları dile getirdi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Uluslararası toplumun iki devletli çözüme destek vermesi gerektiğini belirten Straw, "Kıbrıs üzerindeki büyüyü bozarak, iki devletli çözümü masaya getirip, diğer ortaklarını da bu donmuş çatışmayı çözmeye ikna etmeye çalışabilir" önerisinde bulundu.