Esed'i yerden yere vurdu

Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, Suriye'de terörizmin başlıca destekçisinin Esed rejimi olduğunu belirterek, ''Terörün ana sponsorlarından olan Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olacağını düşünmüyoruz. Esed rejimi kimyasal silah kullandıktan sonra meşruiyetini kaybetti'' dedi.

1

Atiyye, Moskova ziyareti kapsamında, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Atiyye, Suriye'nin, toprak bütünlüğü korunan, demokratik bir ülke olarak kalması konusunda Rusya ile hemfikir olduklarını ancak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceği konusundaki görüş ayrılığının devam ettiğini belirtti.

Atiyye, Rusya'nın Suriye'de terörle mücadele noktasında taahhütte bulunduğunu anımsatarak, "Terörizmi Esed ve onun insanlık dışı rejimi destekliyor. Terörün ana sponsorlarından olan Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olacağını düşünmüyoruz. Esed rejimi, kimyasal silah kullandıktan sonra meşruiyetini kaybetti" diye konuştu.

Lavrov ile görüşmelerinin merkezinde Suriye krizinin yer aldığını aktaran Atiyye, krizin kötüleşmesinin hiçbir ülkeye fayda getirmeyeceğini ve bunun ilk önce Suriye halkına zarar vereceğini dile getirdi.

Atiyye, Ortadoğu'nun bugünkü şartları göz önüne alındığında, Rusya-Katar ilişkilerinin bölge halklarının geleceği açısından önem taşıdığını ifade ederken, Suriye'de yaşanan trajediye son verecek siyasi süreci destekleme çağrısında bulundu. Katar'ın bu konudaki bazı prensiplerini sıralayan Atiyye, tüm yetkilere sahip bir geçiş hükümetinin oluşturulması ve Suriye'de güvenliğin ve istikrarın sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı. Atiyye, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriye halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Suriye'de savaşan grupların sınıflandırılması için liste hazırlanmasına karşı olduklarına da işaret eden Atiyye, "Bizim için önemli olan bu grupları silahlanmaya iten nedeni ve amaçlarını anlamak. Bunu anlarsak, ortak yaklaşımları ve doğru yolu bulabiliriz" ifadelerini kullandı.

- "Askeri güç oluşturulması gündeme gelmedi"

Atiyye, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da kurulan ve 34 İslam ülkesinin katılımıyla oluşturulan terörle mücadele koalisyonun, Suriye'ye asker göndermeyi düşünmediğini söyledi.

Şu an asker ve para hareketlerine ilişkin ön çalışmaların yapıldığı bilgisini veren Atiyye, "Şimdiye kadar askeri güç oluşturulması gündeme gelmedi. Biz aşırıcılık ideolojisiyle mücadeleye odaklanıyoruz. Bu nedenle şu an faaliyette olan mevcut askeri koalisyonla beraber çalışmıyoruz" diye konuştu.

- "Esed konusunda görüş ayrılığı devam ediyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Katar ve diğer bazı ülkelerle mevcut Suriye yönetiminin meşruiyeti konusunda görüş ayrılığının devam ettiğini ifade ederek, "Esed konusunda aynı görüşte değiliz ve bunu açıkça dile getiriyoruz" dedi.

Görüşmede Suriye konusunu detaylı şekilde değerlendirdiklerini dile getiren Lavrov, Suriye'nin bağımsız, özgür ve tüm unsurların haklarının gözetildiği egemen bir ülke olmasını istediklerini aktardı.

Lavrov, Cenevre görüşmelerinde Suriye'de yönetim değişikliği yönünde karar alınmadığını belirterek, bu konudaki görüş ayrılığının krizin uzamasına neden olduğunu savundu.

Suriye'de 2016'da başlaması planlanan müzakerelerde muhalefeti kimin temsil edeceğinin ve hangi grupların terörist sayılacağının henüz netlik kazanmadığını söyleyen Lavrov, "Görüşme sonunda, Katar ile heyetlerin oluşturulması ve müzakerelerin başlamasına katkı sağlanması noktalarında bir ortak anlayış oluştu" diye konuştu.

Lavrov, yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, Rusya ile Katar arasındaki temasların her düzeyde devam etmesini ve ilişkilerin gelişmesini istediklerini kaydetti. (AA)