Esad Suriye'de adım adım bitiyor

BMGK’da kabul edilen Suriye tasarısında Esad’la ilgili ifade yer almadı. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler Esad’sız Suriye’yi desteklerken, Rusya bu konuda ayak diredi.

New York’ta önceki gün gerçekleşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında, Suriye karar tasarısı 15 ülkenin tamamının desteğiyle kabul edildi. Tasarıda, Suriye'de ocak ayı başında ülke genelinde ateşkes uygulanması ve Cenevre Bildirisiyle Viyana toplantılarında siyasi geçiş süreciyle ilgili alınan kararların teyit edilmesi öngörülüyor. Sürecin Suriye'deki tüm tarafların rızası çerçevesinde ve Suriyelilerin öncülüğünde devam etmesi gerektiği kaydedilerek, "tam yürütme gücü olan bir geçiş hükümetinin" kurulmasına işaret edildi. 

TERÖRİST-MUHALİF AYRIMI 

Tasarıda, Esad'ın siyasi geçiş sürecinde bir rol oynayıp oynamayacağına ilişkin herhangi bir maddenin yer almaması, Konsey'in daimi üyeleri arasında Esad'ın geleceğine ilişkin görüş ayrılıklarının henüz giderilemediğini ortaya koydu. Üzerinde uzlaşılamayan bir diğer konu olan hangi grup ve kişilerin "terörist" olarak kabul edileceğine ilişkin de tasarıda herhangi bir ibare yer almadı.

RUSYA'YLA GÖRÜŞ AYRILIĞI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Esad ülkeyi yönetebilecek yetenek ve güvenirliği kaybetti. Ancak bu görüşü herkes paylaşmıyor" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius, Esad'ın seçimlere katılmasını desteklemediğini ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov,  "Suriye'nin geleceğine ve liderine Suriye halkı karar versin" dedi. 

BM'de Başika hakkında karar verildi

BMGK’da Irak’ın talebi üzerine Musul’a bağlı Başika’daki Türk askerleri görüşüldü. BMGK, Türkiye ve Irak'a ikili görüşmeleri sürdürmeleri ve konuyu kendi aralarında çözmeleri yönünde tavsiye kararı aldı. TSK artan güvenlik riski nedeniyle 4 Aralık'ta Başika'ya yeni birlikler göndermiş, bu sevkiyat Irak merkezi hükümetinin tepkisine neden olmuştu. Daha sonra askerlerin bir bölümü bölgeden ayrılmıştı.