Ermenistan'da muhtıra Paşinyan direniyor

Ermenistan'da büyük Karabağ depremi! Paşinyan'a darbe girişimi. Ermenistan ordusu, Karabağ hezimeti sonrası muhtıra vererek Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Halkı sokağa çağıran Paşinyan ise direneceğini belirtti.

Ermenistan'da ordu bir muhtıra yayınlayarak 2.5 ay önceki Dağlık Karabağ yenilgisinin sorumluluğunu askere yıkmaya çalışmak ve muhalif halk kitlesine polis eliyle şiddet uygulamakla suçladığı Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını istedi. Tüm ordu komutanlarının imzaladığı bildiride, "Başbakan ve hükümet, Ermeni ulusu için kritik önem taşıyan mevcut kriz durumuyla ilgili makul kararlar alabilecek durumda değildir. Görevdeki yetkililerin ordunun itibarını sarsmayı amaçlayan saldırılarına ve halka uygulanan şiddete hoşgörü göstermeyeceği" vurgulandı. Paşinyan ise "Ülkede darbe girişimi var" diyerek Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu. Ancak Cumhurbaşkanı, Paşinyan'ın kararını onaylamadı.

JETLER ALÇAKTAN UÇTU

Tüm destekçileri toplanmaları için başkent Erivan'a çağıran Paşinyan, ardından elinde megafonla uzun bir yürüyüş yaptı. Daha sonra ise Cumhuriyet Meydanı'nda halka sesleniş konuşması yapan Paşinyan, "Ermenistan halkı darbeye izin vermeyecek. Beni ancak halk görevden alabilir, ülkeyi terk etmeyeceğim. Ordu, halka ve seçimle göreve gelenlere itaat etmeli. Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" dedi. Genelkurmay Başkanı Gasparyan'a kendi rızasıyla görevi bırakma çağrısı yapan Paşinyan, ülkedeki tüm siyasi güçleri itaatsizlik eylemlerine son vermeye ve diyaloğa başlamaya davet etti. Öte yandan başkent semalarında askeri jetler alçaktan uçuşlar yaptı.

İKİ TARAF DA SOKAKLARDA

Paşinyan'ın binlerce destekçisi başkentte toplanırken haftalardır Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler dün de hükümet binasına ilerledi. İki grup arasında zaman zaman arbedeler çıktı. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da halka istifa bildirisini destekleme çağrısında bulundu.

Gün boyu protestolarına devam eden eylemciler, akşama doğru meydanları boşalttı.

ALİYEV: ACINASI BİR DURUMDALAR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın hiç bu kadar içler acısı hale gelmediğini ifade etti. Aliyev, "Orada bir buhran sürüyor ve onları bu duruma sokan kendi yöneticileri. Örgütlü ve güçlü çevreler bize karşı birleşmişti ve topraklarımızı sonsuza kadar işgal etmek istiyordu. Ermenistan bir araçtı. Biz bu sinsi politikayı yerle bir ettik" dedi.

TÜRKİYE HER TÜRLÜ DARBEYE KARŞIDIR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Paşinyan'ın kendisini istifaya çağıran Genelkurmay Başkanı'nı görevden almasına ilişkin, "Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız. O yüzden biz Ermenistan'daki bu çağrıyı bir kere daha şiddetle kınıyoruz. Askerlerin demokrasi ile işbaşına gelmiş hükümete, darbe yapmayı bırakın, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez" dedi.

ENDİŞE DUYUYORUZ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da "Ermenistan'da yaşanan son gelişmelerden derin endişe duyuyoruz. Yaşanan süreci bir darbe girişimi olarak görüyor ve net bir biçimde kınıyoruz" ifadesini kullandı.

PUTİN'DEN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile telefonda görüştü. Putin ile Paşinyan'a yasalar çerçevesinde durumun çözülmesi için Ermenistan'da sükunetin ve düzenin korunmasından yana olduğunu söyledi. Tarafları itidale çağırdı.