Ermeni çetelere operasyon! Gardaş'tan iç temizlik harekatı

Ermeni çetelerinin Karabağ'a döşediği mayınlarla 7'si polis 9 şehit veren Azerbaycan, antiterör operasyonu başlattı. Hava sahasını kapatan Azerbaycan ordusu, Ermenistan'a ait 60 mevziyi ele geçirdi.

Akşam

İŞGALCİ Ermenilerin Karabağ'da döşediği mayınlardan birinin patlamasıyla iki yol işçisi can verdi, olay yerine hareket eden polislerin aracı da yine mayına çarptı, 7 polis şehit oldu. Hava sahasını kapatan Azerbaycan ordusu, anayasal yapıyı yeniden tesis etmek için Karabağ'ın tüm bölgelerinde antiterör operasyonu başlattı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlerin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmasının, arazilere mayın döşemeyi sürdürmesinin, istihkam ve mevzi çalışmalarında bulunmasının gerilimin artmasına neden olduğu belirtilerek şu açıklamada bulunuldu:

SİVİL HASSASİYETİ ÜST DÜZEY

"Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla antiterör operasyonu başlatılmıştır. Bu kapsamda Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephede ve cephenin derinliğindeki mevzileri ile uzun süreli ateş noktalarının yanı sıra savaş araçları ve askeri tesisleri yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılmaktadır. Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmamakta, yalnızca meşru askeri hedefler yok edilmektedir."

TÜRKİYE-RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ

Açıklamada, "Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verilmiştir" ifadesi kullanıldı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güvenlik Konseyi'ni acil şekilde toplantıya çağırdı.

60 MEVZİ ELE GEÇİRİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 60'tan fazla mevzinin ele geçirildiği açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Anar Eyvazov, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 20 askeri aracın, 40'tan fazla topçu bataryasının, 30'dan fazla havan topunun, 2 adet füze sisteminin ve 6'dan fazla iletişim istasyonunun imha edildiğini açıkladı. Eyvazov,"Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı grupları üyelerini silahlarını bırakıp teslim olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

LAURA ATEŞLENDİ TB-2 SİHA DEVREDE

AZERBAYCAN, İsrail üretimi Laura çoklu roket sistemi ile Ermenilere ait elektronik harp sistemini vurdu. Hankendi'de Tor hava savunma sistemi, telsiz kulesi ve topçu bataryaları etkisiz hale getirildi. Bayraktar TB-2 SİHA ile Ermeni askeri radyo istasyonu imha edildi.

RADAR İSTASYONUNU KAMİKAZE DRONE VURDU

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan silahlı güçlerine ait bir P-18 radar istasyonunun kamikaze drone ile vurulduğunu duyurdu. İmha edilen radarın Rus barış gücü askerlerinin konuşlandırıldığı Hocavend bölgesinde olduğu belirtildi.

ATEŞKES İSTEDİLER

Ermeni ayrılıkçıların sözcüsü 'ateşkes' istedi ve müzakere masası çağrısında bulundu.

3 YILDA 308 CAN KAYBI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ateşkesin sağlandığı Kasım 2020'den bu yana mayın patlamalarında 308 kişinin can verdiğini belirtti.

Ermeniler Erivan'daki hükümet binasının önünde toplanarak protesto eyleminde bulunurken başka bir grup da Rusya Büyükelçiliği'nin girişini kapattı.

ERİVAN'DA 'PAŞİNYAN İSTİFA' PROTESTOSU

Ermeniler başkent Erivan'da, Azerbaycan'ın başlattığı operasyon sonrası sokaklara çıktı. Toplanan kalabalık Paşinyan'ın istifasını istedi. Paşinyan ise çeşitli kaynaklardan darbe çağrısı yapıldığını söyledi.

LAÇIN YOLUNDA İNSANİ KORİDOR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki sivil Ermeni nüfusunun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla önce SMS ile bilgilendirme sağladı. Daha sonra da Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturulduğunu duyurdu. Karabağ'daki sivil Ermenilere, askeri tesislerden uzak durma ve onlara destek olmama çağrısı yapıldı.

RUSYA: TEMAS HALİNDEYİZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Karabağ operasyonuyla ilgili "Rus tarafı, ısrarla çatışmanın taraflarını kan dökülmesini durdurmaya çağırıyor" dedi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığındaki Rus heyeti de İran'ın askeri liderleriyle görüşmelerde bulunmak üzere Tahran'a gitti.

Putin açıklamıştı

Rusya Devlet Başkanı Putin de geçtiğimiz hafta "Ermenistan, Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki egemenliğini esasen tanımıştır' açıklaması yapmıştı.

AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ

AZERBAYCAN Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'i antiterör tedbirleri hususunda bilgilendirdi. Güler, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile NewYork'ta bir görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Azerbaycan, kendi egemen toprakları üzerinde gerekli gördüğü tedbirleri almak durumunda kalmıştır" denildi.

AB: OPERASYON DURDURULMALI

Avrupa Birliği tarafından yapılan ilk açıklamada, Azerbaycan'ın operasyonu durdurması gerektiği savunuldu. AB Konseyi Başkanı Michel, Karabağ'dan 'kahredici' haberlerin geldiğini savundu. "Putin, Bakü'yü destekliyor" iddiası ortaya atan AP üyesi Andrey Kovatçev ise Rusya'nın Ermenistan'ı istikrarsızlaştırmak istediğini söyledi. Kovatçev, skandal bir açıklama yaparak "İnsani koridorlar etnik temizlikle aynıdır"dedi. Fransa da operasyon nedeniyle BMGK'yı acil toplantıya çağırdı.

PAŞİNYAN, MOSKOVA VE BMGK'DAN YARDIM İSTEDİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güvenlik Konseyi'ni topladı. Paşinyan'ın başkanlık ettiği toplantıda Dağlık Karabağ'daki operasyon ele alındı. Paşinyan, toplantı sonrası "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin Dağlık Karabağ'da olmadığını bir kez daha teyit ediyorum" dedi. Paşinyan, Ermeni yetkililerin "hesapsız, sert ve maceracı" eylemlerde bulunmaması gerektiğini vurguladı. Rusya'dan ve BMGK''dan yardım isteyen Paşinyan, sınırda durumun nispeten istikrarlı olduğunu söyledi.