Erken seçim kararı sonrası Batı medyası Türkiye karşı saldırıya geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyunbozan seçim açıklaması, Batı medyasında geniş yankı buldu. The Guardian, Le Monde ve Corriere della Serra gibi gazetelerde yapılan yorumlar, erken seçim kararının isabetini ortaya koydu. Her üç gazete de seçim kararına ilişkin saldırgan ve çarpık yorumlarıyla 2019’a giden süreçte Türkiye’ye siyaset ve ekonomi üzerinden oynanacak oyunun ipuçlarını verdi.

1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün, Cumurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Haziran 2018 günü yapılacağına dair açıklaması dünya basınında geniş yankı buldu. Birçok gazete ve medya sitesi gelişmeyi flaş ve birinci haber olarak takipçilerine duyurdu. Dünya basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden galibiyetle çıkacağına kesin gözle bakarken, Türkiye’nin 24 Haziran seçimleriyle birlikte yeni bir yönetim sistemine adım atacağını da okuyucularına aktardı. Başta İngiliz The Guardian gazetesi olmak üzere, Fransız Le Monde ve İtalyan Corriere della Serra gazeteleri seçim karşıtı yorumlarıyla, adeta Türkiye’nin seçim kararı almasıyla nasıl bir oyunu bozduğunu göstermiş oldu. Gazeteler, Türkiye ekonomisine ilişkin verileri çarpıtarak ve niyet okuyarak, eğer erken seçim kararı alınmasaydı, 2019’a kadar Batılı ülkelerin uygulayacağı operasyonu ifşa ettiler. Amerikan Bloomberg haber sitesiyse adeta üç gazeteyi yalanlayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı kararıyla istikrarın güçlendiğine ve TL’nin değer kazandığına dikkat çekti.

 
GUARDIAN’DA ALÇAK SÖZLER
 
İngiliz Guardian gazetesinin köşe yazarı Simon Tisdall, seçimin Cumhur İttifakı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanması yönünde duyduğu hazımsızlığı sayfasına taşıdı. Tisdall, büyük bir hazımsızlık ve küstahlık ile “Erdoğan’ın “seçilmiş diktatörler kulübündeki yerini garantileyeceğini” yazdı. Erdoğan’ın demokratik seçimlerin getirdiği saygınlığı istediğini ancak kaybetme riskini istemediğini yazan Tisdall, “Bu açıdan Türkiye’nin cumhurbaşkanı Rusya’nın Vladimir Putin’i veya Mısır’ın Abdülfettah Sisi’sinden farksız” dedi.
 
HER SATIRDA SALDIRDI
 
Tisdall’in hadsizliği bununla da sınırlı kalmadı. Yazısının sonuna kadar çirkin saldırılarına devam eden Tisdall, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adı konulmamış bir diktatör olacağını belirtirken, Mustafa Kemal Atatürk’ten bile daha güçlü olacağını savundu. Tisdall, “Erdoğan seçimi kazanırsa adı konulmamış bir diktatör olacak. Belki de modern Türkiye’nin kurucusu Kemal Atatürk’ten daha güçlü olacak” iftirasını atmakta bir beis görmedi. Tisdall, saldırılarına rağmen Erdoğan’ın seçimi kaybetmeyeceği itirafında da bulunarak, “Erdoğan’ın erken seçimi kaybetmesi mümkün ama son derece düşük bir ihtimal. AKP 2015’te meclisteki sandalyelerin çoğunu kazandı ve bu sefer MHP’nin de desteğini alıyorlar” dedi.
 
BİLİNÇLİ ÇARPITMA
 
Fransız Le Monde ve İtalyan Corriere della Serra gazeteleri ise erken seçim kararı alınmasaydı, Türkiye’ye yönelik saldırının ekonomi üzerinden yapılacağını haberleriyle adeta itiraf ettiler. Türkiye’nin ekonomik verilerini çarpıtan iki gazete de, Türkiye’de ekonominin gidişatının iyi olmadığı ve seçim kararının bu nedenle alındığı algısını okuyucularında oluşturmak istedi. Le Monde, “Uluslararası Para Fonu’na göre, 2017’de yüzde 7.4’lük rekor büyüme oranına rağmen (G20’deki en yüksek oran), Türkiye ekonomisi bozuldu ve aşırı ısındı. Enflasyonun geri dönüşü, 2000’lerin başlarında hüküm süren ekonomik ve politik istikrarsızlığı andırıyor” çarpıtmasına yer verirken, Corriere della Serra gazetesi de “Türk Lirası’nın devalüasyonu, ekonominin kötüleşmesi ve Avro’nun kısa zamanda 3.5’ten 5’e çıkması halkta tehlikeli bir hoşnutsuzluk yaratabilir” ifadelerini kullanarak adeta yapılmak istenen ama atıl kalan operasyonu ifşa etti.
 
İstikrarı güçlendirdi
 
Reuters haber ajansı 'son dakika' olarak duyurduğu haberinde, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 24 Haziran'da erken seçime gideceğini açıkladı' ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın seçimin planladıklarından bir yıl önce olduğunu, ülkenin acil bir seçime ihtiyaç duyduğunu söylediğini belirtti. Wall Street Journal ve Bloomberg ise ekonomiye ilişkin olumlu değerlendirmelerle seçim kararını duyurdu. WSJ, "Erdoğan erken seçim dedi. Sürpriz karar ülkenin ekonomik büyüme rekoruyla geldi" derken, Bloomberg, "Erken seçim kararı istikrarı güçlendirince Türk lirası değer kazandı" yorumunu kullandı. Amerikan The Washington Post, "Erdoğan erken seçim çağrısıyla Türkiye’yi hazırlıksız yakaladı" değerlendirmesini yaparken, İsrail gazetesi Haaretz, "Erdoğan yeni hükümet sistemine geçiş için erken seçim diyor" değerlendirmesini yaptı. İnternet üzerinden yayın yapan Rusya merkezli Sputnik ise, "Türk Cumhurbaşkanı, rakiplerine organize olma fırsatı tanımadan erken seçime gidiyor" dedi. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Haziran’da erken seçime gidiyor. Seçim anketleri, Erdoğan’ın partisi için en büyük başarı şansını garanti ediyor" ifadelerini kullandı.
 
(Yeni Şafak)