'Erdoğan olmasaydı iç savaş çıkardı'

Bir dönem İngiltere’de ‘dışişleri’, ‘içişleri’ ve ‘adalet’ bakanlıkları yapan Jack Straw, 15 Temmuz’daki ‘kanlı darbe girişimi’nin arkasında Fetullah Gülen’in olduğu konusunda hiçbir tereddütlerinin olmadığını söyledi. Straw, “Bu darbe girişiminde yeni bir askeri diktatörlüğe ve iç savaşa ramak kalmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kalkışmanın yaşandığı geceki tutumu ve halkın tavrı bunu önledi” dedi.

SONER KAN - ADANA

İngiltere’nin eski Adalet Bakanı Jack Straw, 15 Temmuz’daki ‘kanlı darbe girişimi’ ile ilgili ilk kez konuştu. Deneyimli politikacı, söz konusu kalkışmanın arkasında Fetullah Gülen’in olduğundan en ufak bir kuşkularının dahi olmadığı yorumunu yaptı. Straw, “Bu darbe girişimiyle Türkiye’de yeni bir askeri diktatörlüğe ve iç savaşa ramak kalmıştı. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın o geceki tutumu bunu önledi” dedi.

38 YILDIR AKTİF SİYASETTE

Hukuk eğitimi alarak avukatlık yapan ve İngiltere’de ‘İşçi Partisi’nde 1979 yılından bu yana politikada aktif bir rol üstlenen Jack Straw, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Adana’ya geldi. 70 yaşındaki deneyimli siyasetçi, 1997-2001 yılları arasında ‘İçişleri Bakanı’, 2001-2006 yılları arasında ‘Dışişleri Bakanı’ ve son olarak da 2007-2010 yılları arasında da ‘Adalet Bakanı’ olarak kabinede görev üstlendi.

BU BİR ‘DARBE’ GİRİŞİMİDİR

Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Sakarya ile de bir araya gelen eski bakan, burada genç işadamlarıyla da sohbet edip, Türkiye ve dünya gündemine ilişkin önemli tespit ve saptamalarda bulundu. 15 Temmuz’daki kalkışmaya da dikkat çeken Jack Straw, yaşananların bir ‘darbe girişimi’ olduğunu ve Türkiye’nin ağır bir badire atlattığı yorumunu yaptı.

İÇ SAVAŞIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Straw, “Bu darbe girişimiyle Türkiye’de yeni bir askeri diktatörlüğe ve iç savaşa ramak kalmıştı. Türk vatandaşlarının ve özellikle de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğna başta olmak üzere ülke yöneticilerinin darbe gecesindeki tutumları ile bu girişim engellendi, iç savaşın eşiğinden dönüldü” ifadesini kullandı. Straw, darbe girişiminin arkasında Fetullah Gülen’in olduğuna dair en ufak bir şüphesinin dahi olmadığının da altını çizdi.

AB ZOR GÜNLER GEÇİREBİLİR

Türkiye’nin Suriye politikasını destekleyen eski bakan Straw, “Türkiye’nin, Suriye’deki varlığı ve izlediği mülteci politikasını olumlu buluyorum ve de olumlu karşılıyorum” dedi. ‘Brexit’ sonrası Avrupa Birliği’ndeki son durumu da değerlendiren Straw, “Avrupa’da yükselen milliyetçi akımlarla birlikte diğer ülkelerde de benzer konular konuşulmaya başlandı. AB zor günler geçirebilir. Brexit sonrası piyasalar ilk tepkiyi atlattıktan sonra, Türkiye ile İngiltere ticari ilişkilerinde olumlu gelişmeler olacak” diye konuştu.

STRAW ‘TÜRKİYE DOSTU’ BİR İSİM

Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da, AB üyeliği sürecinde Türkiye’ye verdiği desteğiyle de bilinen, İngiltere siyasetinin önemli isimlerinden Jack Straw’ın yaptığı ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Sakarya, “Türkiye’yi çok yakından tanıyan, iyi bilen bir siyaset adamı olan Straw, Türkiye dostu bir isim. Bakanlıkları sürecinde yapıcı tutumuyla İngiltere-Türkiye ilişkilerine olumlu katkılarda bulundu” dedi.