Enflasyon eylemleri savaş çağrısına döndü... İran sokakları alev alev

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, halkın memnuniyetsizliğini kabul ederek, sorunlardan hükümetin sorumlu olduğunu belirtti ve ABD'yi suçlamamaları çağrısında bulundu. Trump ise “Eylemcilere şiddete müsaade etmeyiz” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

İran'da 28 Aralık'ta ülkedeki ulusal para biriminin döviz kurlarına karşı yüksek değer kayıpları ve ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Kapalı Çarşı'da esnafın başlattığı protestolar ülkenin birçok kentine yayıldı. Şiraz ve Kirmanşah'da ekonomik sorunlar nedeniyle sokaklara çıkan yüzlerce kişi, rejim karşıtı sloganlar attı. Tahran'daki bazı üniversitelerde öğrenciler rejim karşıtı sloganlar atarak protesto düzenlerken, eylemcilere ise polis müdahale etti. Olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti.

SORUNUN FARKINDAYIZ

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, X'ten konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Halkın memnuniyetsizliğini kabul ettiklerini belirten Pezeşkiyan, mevcut ekonomik sorunlardan hükümetin sorumlu olduğunu ve yetkililere ABD gibi dış aktörleri suçlamamaları çağrısında bulundu.

SİLAHLARIMIZ HAZIR

ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından İran'daki protestolar hakkında, "İran, barışçıl protestocuları vurup şiddet kullanarak öldürürse, ABD onların yardımına koşacaktır. Silahlarımız hazır, ateş etmeye hazırız. Tetikteyiz hazırız" dedi.

Lordigan Valiliği önünde polisin müdahale ettiği eylemcilerden 2'si hayatını kaybetti.

ABD ÜSLERİNİ VURURUZ

Trump'ın açıklamalarına İran'dan tepki geldi. İran dini lideri Hamaney'in başdanışmanı Ali Şemhani, "İran'ın güvenliğini tehdit etmeye kalkan her müdahaleci el, pişman edici bir yanıtla kesilecektir" dedi. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Ali Laricani ise "Trump, ABD'nin İran'a müdahalesinin bölgede kaosa yol açacağını bilmelidir. Askerlerine sahip çıkmalılar" ifadelerini kullandı. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf da "Üslerinizi vururuz" tehdidinde bulundu.