En az İsrail kadar suçlular... ABD silahlarıyla Gazze'de soykırım

Gazze'deki soykırım için milyarlarca dolar silah gönderen ABD, İsrail'in işlediği savaş suçuna ortak. ABD menşeli silahlar ve yasaklı fosfor mermileri, Gazze'de büyük yıkıma yol açtı.

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırımla yargılanan İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaptığı katliamlarda, ABD kaynaklı yüksek teknolojili silah sistemleri ve akıllı mühimmat kullanıyor. AA, İsrail'in Gazze'de ABD menşeli kara ve deniz platformları, helikopterleri ile karadan karaya ve helikopterden atılan füzelere ait bilgileri derledi.

TONLARCA SİLAH SEVKIYATI

Gazze'deki soykırımın finansörlüğünü yapan ABD'den saldırıların ilk 45 gününde İsrail'e 244 kargo uçağı ve 20 gemiyle 10 bin tondan fazla silah gönderdi. Söz konusu destek, 15 binden fazla bomba ve 50 bin top mermisi içeriyordu. Ekim 2023-Mart 2024'te İsrail'e 100'den fazla askeri satış onayı yapıldığı ancak bunun sadece 2'sinin açıklandığı belirtildi. Bunların arasında en büyük sevkıyat ise nisan ayında yapıldı ve 18 milyar dolarlık F-15 ve mühimmat satışı gerçekleştirildi. Bu satışta 50 yeni F-15 savaş uçağı, 30 AIM-120 Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya füze ve güdümsüz bombaları hassas güdümlü silahlara dönüştüren Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (JDAM) kitleri yer aldı. ABD ile İsrail arasında 4 Haziran'da 25 adet F-35 uçağının satışına dair anlaşma imzalandı.

YASAKLI FOSFOR KULLANILDI

Gazze'ye yönelik saldırılarda, ABD yapımı Sa'ar 5 korvetleri kullanıldı, AH-64 helikopterlerinden AGM-114 "Hellfire" gibi yüksek teknolojili füzeler atıldı. Gazze'de büyük yıkıma yol açan M270 MLRS roketleri, M109 obüslerden atılan yasaklanmış beyaz fosfor içeren mermiler ile yasaklı misket bombası kullanıldı. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında F-15, F-35I ve F-16I uçaklarından MK-82/83/84 gibi büyük çaplı bombalar ile GBU-27, GBU-31 gibi güdümlü bombalar atıldı. İsrail'in Refah saldırısında yıkım ve yangınlara yol açan "GBU-39B Küçük Çaplı Bomba" kullanıldığına dair deliller bulunuyor.

70 VEKİL 'SAVAŞ BİTSİN' İMZASI ATTI

İsrailli rehinelerin ailelerinden oluşan grup, milletvekillerinden ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için destek istedi. Bazı partilerin tüm milletvekilleri tam destek verirken savaşın sürmesini isteyen aşırı sağcı partilerdeki bazı milletvekilleri de imza kampanyasına katıldı. Ailelerin, parlamentodaki 120 milletvekilinden 70'inin desteğini aldığı, hedeflerinin bu sayıyı 100'e çıkarmak olduğu kaydedildi.