El-Kazımi'nin konutunu SİHA vurdu! Irak Başbakanı'na suikast girişimi

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin konutu silahlı insansız hava aracıyla saldırıya uğradı. Kazımi yara almadan kurtulurken, Türkiye saldırıyı kınadı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin konutuna silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendi. Kazımi olaydan yara almadan kurtuldu. Irak hükûmetine bağlı Güvenlik Meyda Ağı'ndan yapılan açıklamada, Kazımi'nin Bağdat Yeşil Bölge'deki evinin "silahlı drone" ile saldırıya uğradığı kaydedilerek Başbakan'ın yara almadan saldırıdan kurtulduğu ve sağlık durumunun iyi olduğu aktarıldı.

Saldırı sonrası Başbakanlık konutu hasar gördü.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin konutuna insansız hava araçlarıyla yapılan terör saldırısını güçlü şekilde kınadı. Açıklamada, "Türkiye, kaynağı ne olursa olsun terörle mücadelesinde Irak halkı ve devletinin yanında yer almaya devam edecektir" denildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin konutuna yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Irak'ı istikrarsızlaştırmaya çalışan terör örgütlerine karşı kardeş Irak halkının yanındayız" şeklinde açıklama yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'ye yönelik saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.

İRAN, ABD'Yİ SORUMLU TUTTU

İranlı üst düzey yetkili Irak Başbakanı Kazımi'ye saldırıyla ilgili ABD'yi suçladı. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'ye yönelik suikast girişimini "yeni bir fitne" şeklinde nitelendirerek olaydan isim vermeden ABD'yi sorumlu tuttu. Şemhani, "Irak Başbakanı'na yönelik suikast girişimi yeni bir fitnedir. Bu olayın izleri yabancı düşünce odaklarında aranmalıdır. Bu ülkeyi işgal etmiş ve yıllardır terörist grupları ortaya çıkartıp desteklemişlerdir. Bunların Irak halkına armağanları istikrarsızlık, güvensizlik ve ihtilaftan başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise saldırıyı kınadı.