El Cezire'den Erdoğan analizi: 'Ülkesine muazzam fayda sağlıyor'

Dünyaca ünlü yayın organı El Cezire'de çıkan analizde, Başkan Erdoğan'ın bütün ülkelerle kurduğu denge politikası övülürken bunun Türkiye'ye muazzam bir fayda sağlandığı belirtildi.

Aksam.com.tr

El Cezire'de Mansur Mirovalev tarafından yazılan analiz 'Türkiye'nin tarafsızlığı: Erdoğan savaşın ortasında Rusya ve Ukrayna ile ilişkileri nasıl yönetiyor?' başlığını taşıyor.

Analiz Erdoğan'ın kısa süre önce verdiği bir mülakatta "Batı güvenilirdir, Rusya da aynı derecede güvenilirdir" diyerek hassas dengeleri gözettiğini belirtirken bunun iki çatışan taraf arasındaki ilişkiler açısından Türkiye'yi köprü konumuna yükselttiğini belirtiyor.

Bu sayede Türkiye, hem Rusya'nın hem de Batı'nın güvenini kazanırken iki taraf için de güvenilir partner haline geliyor.


Eşit mesafeli duruşu ülkesine muazzam faydalar sağladı

Analizde 'Erdoğan'ın eşit mesafeli duruşu ülkesine muazzam ekonomik ve siyasi faydalar sağladı.' deniliyor.

Kiev'de yaşayan analist Aleksey Kuşç El Cezire'ye yaptığı açıklamada "Erdoğan'ın jeopolitiği üç jeopolitik çatışma noktasını dengelemeye dayanıyor: Batı, Rusya, Çin" dedi.

"Erdoğan her yönden azami kar elde ediyor. Batı'dan pazarlar, teknolojiler ve ekonomik modernizasyon, Rusya'dan ucuz hammadde, yakıt ve doğal gaz merkezi, Çin'den transit[mallar]ve yatırımlar" dedi.


İki liderin ilişkisi benzersiz

Analizde Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinilirken, Bakü'de yaşayan analist Emil Mustafayev, "Zaman gösterdi ki her iki lider de kendi uluslarının çıkarlarını gözetiyor ama aynı zamanda anlaşabiliyor ve uzlaşabiliyor" diyor.

El Cezire'ye konuşan Mustafayev, Putin ve Erdoğan ilişkisi hakkında"Aralarındaki sayısız anlaşmazlığa rağmen bu durum ilişkilerini günümüz dünyasında benzersiz kılıyor" dedi.