Eden Golan sahnede yuhalandı... İsrail'e Eurovision protestosu

Eurovision Şarkı Yarışmasında, İsrailli şarkıcı Eden Golan, sahneye çıktığında yuhalandı. EBU, protestoları gizlemek için salonun sesini kıstı.

İsveç'in Malmö şehrinde 68.si düzenlenen Eurovision Yarışmasına İsrail protestoları damga vurdu. İsrail'in Filistin'de uyguladığı soykırım nedeniyle yarışmaya alınmamasını isteyen göstericiler günler öncesinden eylem başlattı. Final gecesinde İsrail temsilcisi Eden Golan sahneye çıktığında yuhalandı. Salona Filistin bayraklarının alınmasına izin vermeyen EBU, sesini kısarak protestoyu gizlemeye çalıştı.

EBU KURALLARI ÇİĞNEDİ

Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) kuralları ihlal ettiğini belirten İrlandalı şarkıcı Bambie Thug, "Artık içimde çok daha fazla öfke ve çok daha fazla dürtü var. Filistin destekçisi olmak, işgale, baskıya, sivillerin ve çocukların öldürülmesine karşı olduğum anlamına geliyor" dedi. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında Norveç'i temsil eden Alessandra Mele, İsrail'in men edilmemesi nedeniyle ülkesinin oy sunumu yapma görevinden çekildi. Mele "Eurovision'un sloganı olan 'Müzikle Birleş' ama bu sadece boş bir söz. Devam eden bir soykırım var ve sizden gözlerinizi, kalbinizi açmanızı istiyorum. Özgür Filistin" dedi. Fransız milletvekili Thomas Portes de, "Eurovision, ordusunu etnik temizlik yapmak için kullanan bir devletin medya ve siyasi platformu olmamalı" diyerek EBU'yu protesto etti. Belçika'nın VRT televizyonu, yarışma sırasında yayını keserek; İsrail'in insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerini kınadı.

ALTERNATİF YARIŞMA

Malmö'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını protesto için 14 sanatçının katıldığı "FalastinVision" adlı alternatif Filistin şarkı yarışması düzenlendi.

Yarışmanın düzenlendiği Malmö Arena önündeki İsrail protestolarında polis, 10 göstericiyi gözaltına aldı.

İSRAİL TEPKİSİ YARIŞMADAN ETTİ

Hollanda'yı temsil eden Joost Klein, yarışmadan diskalifiye edildi. Eden Golan'ın kendi sırasını almasına sinirlenen Klein, iddialara göre kavga çıkardı ve fiziksel şiddete başvurdu. Avrupa Yayın Birliği (EBU) yaptığı açıklamada, 'Klein'ın, davranışıkurallara aykırı. 68. Eurovision Şarkı Yarışması'nın Büyük Finali 25 şarkıyla devam edecek" denildi.