1950-1953 yılları arasında süren Kore Savaşı’ndan sonra ikiye bölünen ve o tarihten bu yana teknik olarak savaş durumunda olan Kuzey ve Güney kesiminin liderleri Kim Jong-un ve Kim Jae-in, ateşkes köyü Panmunjom’un Güney Kore’ye ait kısmında bulunan Barış Evi’nde (Peace House) dün tarihi bir buluşma gerçekleştirdi. İki ülke liderinin savaştan beri üçüncü kez düzenlediği liderler zirvesinde Kim, Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu. İki lider arasında imzalanan ortak deklarasyonda 68 yıldır süren savaşın bu yıl sonuna kadar resmen bitirileceği ve Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tümüyle arındırılmasına dair maddeler yer aldı. Yapılan açıklama ‘Artık savaş olmayacak’ denirken iki ülkenin yeniden birleşmesi yönünde duyulan istek de vurgulandı.
EL ELE SINIRI GEÇTİLER
Kim Moon’u sınırın kuzeyine geçmeye davet etti. İki lider birlikte sınırın kuzey tarafına geçtikten sonra tekrar güneye döndü. Kim, Barış Evi’ndeki ziyaretçi defterini imzalarken, “Şu andan itibaren yeni bir tarih başlıyor, bir barış çağının tarihi başlangıç noktasında” ifadesini kaleme aldı. Moon ise zirveyi düzenlemeyi kabul ettiği için Kim’e teşekkürlerini sunarak, “Başkan Kim, askeri demarkasyon hattını geçti. Böylelikle Panmunjom, bir ayrılığın değil barışın sembolü oldu” yorumunu yaptı. Kim, kameralar önünde “Tek soy, tek kültür ve tek millet ayrılamaz. Biz aslında kardeşiz” ifadelerini kullandı.
RAHAT UYUYABİLİRSİNİZ
Kim, Moon’a “Füze denemeleri sebebiyle sürekli erken uyandığınızı duydum. Bundan böyle uykunuzu bölmeyeceğime söz veriyorum” dedi. İki Kore kara, deniz ve hava dahil her alanda birbirine yönelik düşmanca eylemleri durdurmayı kabul etti. 1 Mayıs itibarıyla iki ülke arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) bir ‘barış bölgesine’ çevrilecek. Moon, sonbaharda iade-i ziyarette bulunacak.
Barış ve refah tohumu ektiler
Öğle arasından sonra tekrar bir araya gelen liderler birlikte ağaç dikti. İki ülkeden getirilen toprakların serpildiği çam fidanın dikileceği yerin yanına “Buraya barışı ve refahı ekiyoruz” yazılı bir anıt taşı konuldu. Barış ağacı’nı sulamak için Kim, Güney’in Han Nehri’den, Moon ise Kuzey’in Daedong Nehri’de getirilen suları kullandı. Ağacın yanına iki liderin isimlerin yazılı olduğu bir anıt taşı dikildi. İki ülkeyi ayıran askeri sınır hattı yakına dikilen çam ağacının Kore Savaşı’nın bittiği yıl olan 1953’te filizlendiği belirtildi.
İLK KUTLAMA TRUMP’TAN
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından anlaşmayı ilk kutlayan lider oldu. Nükleer test ve füzelerle dolu bir yılın ardından Koreler arasında tarihi bir görüşmenin yapıldığını vurgulayan Trump, “Kore Savaşı sona eriyor. ABD ve onun harika insanları, Kore’de olanlarla gurur duymalı. İyi şeyler oluyor ama sadece zaman gösterecek” diye yazdı. Randevuyu ‘tarihi’ olarak niteleyen Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, “Müzakerelerin tüm Kore Yarımadası için barış ve refah dolu bir gelecek yolunda ilerleme sağlayacağı konusunda ümitliyiz” şeklinde konuştu.
RUSYA'DAN DESTEK
Tarihi anlaşmaya ikinci büyük tepki, Rusya’dan geldi. Rus Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Demiryolu, elektrik enerjisi, gaz alanlarında ve diğer alanlarda üçlü işbirliğinin geliştirilmesi yoluyla Kuzey Kore ve Güney Kore arasında fiili işbirliği kurulmasını sağlamaya hazırız” denildi. Çin Dışişleri Bakanlığı da tarihi görüşmeyi takdir ettiklerini
BU NOKTAYA NASIL GELiNDi
2017 yılında 20’den fazla füze testi gerçekleştirip dünyayı titreten Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen yıl bu zamanlar ABD ile nükleer savaşa girmek üzereydi. Kuzey Kore lideri Kim’in yaptığı nükleer ve füze denemeleri ile hem Kore Yarımadası’nda hem de uluslararası toplumda büyük tepkiye neden olmuş, Pyongyang yönetiminin geçen yıl eylül ayında yaptığı 6. nükleer deneme iki ülke arasındaki gerilimi had safhaya çıkarmıştı.
OLİMPİYAT KARDEŞLİĞİ
Kim’in yılbaşı mesajının ardından yakalanan olumlu atmosfer Güney Kore’deki PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’nda diplomatik görüşmelere dönüşmüş ve Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yürütülen diplomatik temaslarla bugün Kim-Moon zirvesinin yapılması
Kız kardeşi her an yanında
Kim’e, ülkeyi Güney Kore’nin şubatta ev sahipliği yaptığı Pyeong Chang Kış Olimpiyat Oyunları’nda temsil eden kız kardeşi Kim Yo-Jong’un ve ülkeyi yurtdışı ziyaretlerde temsil eden Meclis Başkanı Kim Yong-nam’ın da bulunduğu 9 kişilik bir delegasyon eşlik etti. Kim Yo-Jong kardeşine bürokratik işlerde yardımcı oldu.
Gizli görüşme yayınlandı
ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Kim Jong-Un ile Kuzey Kore’de yaptığı gizli görüşmenin fotoğrafları Beyaz Saray tarafından ilk kez yayınlandı. Fotoğraflarda Kim’in Pompeo’yu Pyongyang’daki ofisinde ağırladığı görüldü. Fotoğrafların Pompeo’nun ABD’nin yeni dışişleri bakanı olarak yemin etmesinin ardından yayımlanması dikkat çekti.
Barış karşıtları sokaklarda
Tarihi randevuya destek verenler ellerinde çiçekler ve tek Kore bayraklarıyla sokaklarda. Güney Kore’deki Kim Jong-un karşıtları ise sokaklarda Kuzey Kore bayrağı yaktı, Panmunjom yakınlarında rokete bindirilmiş Kim maketleri taşıdı. Ayrıca bazı göstericilerin elinde ‘Aranıyor! Ölü ya da diri...’ yazıları dikkat çekiyor.