Durdurun bu Firavun’u

Mısır’da Sisi rejimi, darbe karşıtı 6 üniversite öğrencisi hakkında idam cezası verdi. Mısır’ın bu kararına karşı Türkiye başta olmak üzere dünya kamuoyu, idam cezalarının iptali için kampanya başlattı.

1

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te Sisi komutasında gerçekleştirilen darbe sonrasında devam eden yargılama sürecinde çok sayıda masum insan hakkında müebbet ve idam kararı verildi. Son olarak Mısır’da darbe karşıtı gösterilere katılan, 6 üniversite öğrencisi hakkında istenen idam cezasını Yargıtay onandı. Cezası onanan üniversite öğrencileri Ahmet Velid, İbrahim El-azab, Halid Askar, Mahmud Wahba, Abdurrahman Attaya, Basim Muhsin tutuklu bulundukları sürece işkence gördü. Gençlerin yargılanma sürecinde de birçok hukuksuzluk yaşandı.  

CUNTACILAR HUKUğĞU HİÇE SAYDI 

Gençlerin tutuklandığını aileleri günler sonrasında öğrendi. Türlü işkencelere maruz kalan gençler, işlemedikleri suçları kabullenmeye zorlandı. Mısır’ın darbeci yönetimin bu uygulamaları dünya kamuoyunda rahatsızlık yarattı. İdam kararının ardından Mısır yönetimine karşı kampanyalar başlatıldı. Uluslararası Af Örgütü, Mısır’daki idam kararlarını kınadı. Af Örgütü'nden yapılan açıklamada idam kararlarının Mısır'ın ulusal ve uluslararası hukuku hiçe sayması anlamına geldiği belirtildi.  

Kritik son 10 gün 

Türkiye’de de başlatılan kampanyalar ile Mısır’ın idam karından vazgeçmesi isteniyor. İnternette darbeci Sisi yönetimine tepkiler büyüyor. Kampanyalara aldırmayan cunta rejimi ise gençleri idam etmeye hazırlanıyor. Kampanyanın etkisiz kalması halinde gençlerin 10 gün içerisinde idam edilmesinde endişe ediliyor.