Dünyanın akciğerleri yok oluyor... ''Beyaz adamın sınırı yok''

Brezilya'da Amazon ormanları içerisinde yaşayan yerli kabilelerin liderleri, yasa dışı maden avcılarının otomatik silahlarla bölgeye rastgele ateş açtıklarını söyledi.

Brezilya'nın Amazon ormanları bölgesinde yaşayan yerli kabilelerin liderleri, "garimpeiros" olarak bilinen yasa dışı altın madencilerinin otomatik silahlarla gelip önlerine çıkan herkesi vurduğunu ve hükümetin kendilerini korumak için hiçbir şey yapmadığını açıkladı

NTV'nin haberine göre, 11 Mayıs günü öğle saatlerinde yerli bir lider olan Dario Kopenawa, Brezilya'nın Amazon bölgesindeki uzak bir köyden umutsuz bir telefon aldı. Palimiú'nun doğusundaki köyün yaklaşık bin kişilik bir nüfusu var ve Uraricoera adlı bir nehrin kıyısında büyük ortak evlerde yaşıyorlar. Oraya ancak uçakla veya uzun bir tekne yolculuğundan sonra ulaşılabiliyor.

"AYRIM GÖZETMEKSİZİN HERKESE ATEŞ EDİYORLAR"

Yanomami kabilesinden olan Kopenawa, yağmur ormanlarındaki toplulukların yardım çağrılarını duymaya alışıktı ama bu farklıydı. Telefondaki ses, "Bize saldırdılar. Neredeyse bizi öldürüyorlardı" dedi. "Kopenawa'ya, bunların, bazıları otomatik silahlar taşıyan yedi motorbotla gelen ve ayrım gözetmeksizin ateş etmeye başlayan "garimpeiros" ya da yasa dışı altın madencileri oldukları söylendi.

Ağaçların arkasına saklanan Yanomamiler ise pompalı tüfek ve yay kullanarak karşılık verdi. Kopenawa, yerli bir adamın kafasına kurşun isabet ettiğini ve dört madencinin yaralandığını öğrendi. Saldırganlar yarım saat sonra ayrıldı, ancak intikam almak için geri gelmekle tehdit etti.

REZERVLERDE MADENCİLİK YASAL DEĞİL

Dehşete kapılmış kadınlar, sığınmak için çocuklarıyla birlikte sık ormanlara kaçtı. Bu yolculuk esnasında yaşları bir ve beş olan iki erkek çocuk boğuldu.

Roraima eyaletinin derinliklerinde bulunan Palimiú, Portekiz'e benzer bir yüzölçümüne ve 27 bin kişilik bir nüfusa sahip. Brezilya'nın en yoğun yerli nüfusuna sahip bölgesinde madencilik yasa dışıdır, ancak maden arayıcıları her zaman işlerini yapmanın yollarını buldu.

FEDERAL POLİSİN UYARILARINI UMURSAMIYORLAR

Kopenawa, "Garimpeiros her yerde. Ölüm tehditleri nedeniyle yerliler bulundukları bölgelere gitmekten kaçınıyor ve bir şeyler yapılması gerektiğini söyleyerek yetkilileri uyarıyor" dedi.

Bununla birlikte, Kopenaewa'nın şikayetinden bir gün sonra, federal polis ekibi küçük bir uçakla Palimiú'ya gitti ve onlara yerel yerli sağlık konseyine başkanlık eden Junior Hekukari katıldı. Bölgeden ayrılırken, Hekukari motorları kapalı halde sürüklenen bazı tekneleri gördü ve fark edilmemeye çalıştıklarını tahmin etti. Gemilerdeki adamlar yaklaşırken köye defalarca ateş etti.