Dünyadan Rusya'ya Navalnıy çağrısı! 'Derhal serbest bırakın'

İngiltere, Almanya, Fransa ve ABD ile NATO, Moskova'da gözaltına alınan Rus muhalif Navalnıy'ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Almanya’dan dönüşünde Moskova’da gözaltına alınan Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini bildirdi. Raab, “Navalnıy’ın gözaltına alınması dehşet verici. Derhal serbest bırakılmalı” ifadesini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da , “Gelir gelmez tutuklamaları tamamen anlaşılmaz bir durum” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Navalnıy’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Aynı çağrılar Fransa ve ABD’den de yapıldı.

30 GÜN TUTUKLAMA

Moskova’nın Himki ilçesindeki polis merkezinde kurulan mahkeme, Navalnıy’nın “29 Aralık 2020’den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği” gerekçesiyle 15 Şubat’a kadar, 30 gün tutuklu kalmasına karar verdi.

BERLİN’DE TEDAVİ OLDU  

Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020’de uçağa binen Navalnıy’ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalnıy, Berlin’de tedavi olmuştu. 

RUSYA: KENDİ İŞİNİZE BAKIN

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Navalnıy’ın Moskova’da gözaltına alınmasına tepki gösteren ABD ve Avrupa Birliği’ne “Egemen devletlerin ulusal yasalarına tecavüz etmeyin, kendi ülkenizdeki sorunlarla uğraşın” karşılığını verdi.