Dünyada ilk kez uygulandı! Yüzüyle ellerine aynı anda kavuştu

ABD'de doktorlar, geçirdiği trafik kazası sonucunda vücudunun yüzde 80'inde üçüncü derece yanıklar oluşan Joe DiMeo'ya 5 ay önce yüz ve çift el nakli uyguladı. Operasyon yüzde 100 başarılı oldu.

ABD'deki New York Üniversitesi Langone Health Hastanesi'ndeki doktorlar, tarihin ilk başarılı yüz ve çift el naklini başarıyla gerçekleştirdi. New Jersey'li Joe DiMeo (22), Temmuz 2018'de geçirdiği bir trafik kazasının ardından vücudunun yüzde 80'inden fazlasında 3. derece yanıklara maruz kaldı. Genç iki aydan fazla bir süre tıbbi nedenlerle komada, dört ay ise yanık ünitesinde kaldı. 2 düzine plastik cerrahi ameliyatının ardından DiMeo'ya yüz donörü bulundu. Ağustos ayında 23 saatlik bir ameliyat geçirdi. 140'tan fazla sağlık uzmanı zamana karşı yarışarak dokunun kan desteği almadan yaşayabileceği süreyi aşmadan nakli yaptı.

'İKİNCİ ŞANSA İNANIN'

En az dört yüz nakli ameliyatını yöneten Dr. Eduardo D. Rodriguez, "23 saat süren operasyonun ardından DiMeo giyinme ve yemek yeme gibi gibi normal işlevlerini yerine getirebildi" dedi. DiMeo ise, "Bu, hayatta bir kez verilebilecek bir hediye ve umarım aile, bağışçının o kısmının benimle yaşadığını bilerek biraz rahatlar. Ebeveynlerim ve ben, bana bu ikinci şans verildiği için çok minnettarız. İnancınızı kaybetmeyin" dedi.

DiMeo, serbest ağırlık kullanarak güç ve direnç eğitimine başladı ve köpeği Buster ile oynadı. Eski kuvvetine kısa zamanda kavuşacağı da öğrenildi.